Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Tagliata med oxfilé, gruyèrekräm och semitorkade tomater

24 nov, 2023 
AvCatarina König
Recept på tagliata med oxfilé, gruyèrekräm oc semitorkade tomater
Catarina König
Tagliata med sin tunt skurna oxfilé, semitorkade tomater och oemotståndliga gruyèrekräm är en rätt som passar på alla festmiddagar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Tagliata med oxfilé, gruyèrekräm och semitorkade tomater

Klassisk italiensk rätt med tunt skivat kött och tomater. Här med en otrolig gruyèrekräm.

Annons

4 portioner

Du behöver:

800 g oxfilé, hel bit
2 msk smör
1 msk rapsolja
80 g rucola
12 cocktailtomater i olika färger
Salt
Nymald svartpeppar

Gruyèrekräm:

½ dl vispgrädde
½ dl gruyèreost
1 äggula
2–3 droppar citronsaft
1 ½-2 dl rapsolja
Salt

Till servering:

50 g rostade pinjenötter (rosta i en torr stekpanna tills gyllene på medelhög värme)
Hyvlad gruyèreost
Olivolja

Gör så här:

  1. Semitorkade tomater: Sätt ugnen på 90°, varmluft. Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform.
  2. Ringla över lite olja, salta och peppra och tillaga mitt i ugnen i 1–1 ½ timme. Ta sedan ut och låt svalna.
  3. Gruyèrekräm: Smält samman vispgrädde och riven gruyère i en liten kastrull på medelhög värme tills allt smält samman. Rör hela tiden och ställ sedan åt sidan för att svalna.
  4. Vispa ihop den rumsvarma ostgrädden med äggulan och lite citronsaft i en mixerskål. Sätt ned stavmixern och tillsätt oljan droppvis tills du får en tjock och fin kräm, då räcker det med olja.
  5. Mixa ostkrämen helt slät med stavmixer. Smaka av med salt och låt stå i kylskåpet till servering.
  6. Köttet: Sätt ugnen på 125°. Salta och peppra köttet runt om.
  7. Hetta upp en stekpanna med smör och lite olja och bryn köttbiten runt om tills den får fin yta. Lägg över i en ugnsform och sätt in i ugnen. Låt gå tills innertemperaturen är 53 grader.
  8. Ta ut köttbiten, lyft bort den från formen och låt vila i 4–5 minuter innan den skärs upp i skivor.
  9. Till servering: Fördela rucola på tallrikar, lägg de semitorkade tomaterna längs kanten. Ringla lite olja över.
  10. Skiva upp köttet och lägg på rucolan. Klicka ut gruyèrekrämen med en sked eller använd spritspåse och hyvla sedan på gruyère. Toppa med rostade pinjenötter, lite flingsalt och svartpeppar.
  11. Tips! Droppa gärna lite citron över tagliatan.

Foto: Catarina König

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons