Tagliata med kyckling, rostad potatis och parmesankräm
09 maj, 2025
Oftast är tagliata gjort på biff men här har Catarina König satt sin egna spinn på den klassiska rätten – med kyckling, rostad potatis och en otroligt god parmesankräm!
Annons
Tagliata med kyckling, rostad potatis och parmesankräm
Klassisk italienare! Festlig och bjussig buffémat som kan serveras både kall och varm.
Annons
4 portioner
Tid: 40 minuter
Du behöver:
3–4 kycklingbröstfiléer
2 msk rapsolja
½ tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad mejram
½ tsk chilipulver
½ tsk salt
Nymald svartpeppar, efter smak
900 g delikatesspotatis
2 vitlök solo med skal
200 g romanticatomater på kvist
Parmesan- och vitlökskräm:
1 ½ dl majonnäs
½ dl Smetana
½ dl riven parmesan, 22 månader
2 rostade vitlök solo
Salt
Nymald svartpeppar
Topping:
65 g rucola
50 g rostade pinenötter
25–50 g parmesan att riva över
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°, varmluft.
- Lägg kycklingen i en bunke. Ringla över rapsolja och strö över alla kryddor. Blanda runt och låt kycklingen marinera i minst 10 minuter.
- Lägg potatis och hela vitlökar på en plåt och ringla lite olivolja över. Skär ett litet snitt på toppen av vitlöken så den inte spricker.
- Lägg kycklingen i en liten form och ställ den bredvid potatisen. Tillaga mitt i ugnen i 20–25 minuter. Kycklingen bör vara runt 67 grader när du tar ut den, för att sedan vila upp till 70–72 grader.
- Lägg in tomaterna tillsammans med potatisen och rosta i ytterligare 10–15 minuter.
- Parmesan- och vitlökskräm:Ta ut vitlöken från ugnen och tryck ut inkråmet som rostats och blivit krämigt. Mosa ihop med en gaffel. Låt kallna.
- Blanda ihop majonnäs, Smetana, riven parmesan och den rostade vitlökskrämen. Smaka av med salt, peppar och ev mer riven parmesan om så önskas. Ställ svalt.
- Servering: Skär upp kycklingen i skivor och lägg på en bädd av rucola. Sprid ut den rostade potatisen och tomater ovanpå. Riv över parmesan och toppa med rostade pinjenötter. Avsluta gärna med att ringla över lite olivolja och balsamvinäger, samt strö över lite flingsalt.
Recept och foto: Catarina König
Annons