Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Stockholms Bränneris Pink Gin firar fem år

13 mar, 2023 
AvNami Kawakita
Stockholms Bränneris Pink Gin firar fem år
Sommaren 2018. Många av oss minns den som rekordvarm. Det var också året vi första gången bekantade oss med en Stockholms Bränneris Pink Gin – och förändrade våra liv!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Syrligt god Pink Beet LemonadeBrand logo
Syrligt god Pink Beet Lemonade

Stockholms Bränneris Pink Gin har en smakprofil inspirerad av ljumna sommarkvällar med rosa himmel. Den där ljusa rosa färgen, tonen av rabarber och rosenblad, allt bara skriker sommar och har bidragit till många vackra drinkar, speciellt under årets varmare månader. I år firar Pink Gin fem år och det firas med att uppdatera både innehållet och flaskan som får en jubileumsetikett designad av Carl Bachmann.

– När vi tog fram receptet på vår Pink Gin 2018 ville vi skapa en gin för somriga dagar, anpassad för en solig terrass och för en perfekt somrig gin och tonic något vi då tycket saknades i det svenska ginutbudet. Inte visste vi då att den skulle inom loppet av några månader bli vår bäst säljande produkt som allmänheten tog till sina sommarhjärtan och den gin som var med och skapade segmentet Pink Gin i Sverige, minns Anna Wikner, medgrundare till Stockholms Bränneri.

Annons

Nu fem år senare uppdaterar Stockholms Bränneri receptet och lägger till ett nytt element – druvskal. Druvskalen skapar en ännu friskare och samtidigt djupare Pink Gin. De pressade druvresterna läggs till innan destillering och berikar den fräschör som rabarber, lingon och rosenblad redan ger, som smakmässigt lägger sig någonstans mellan vin och druvdestillat.

– Vårt brinnande intresse för dryckesproduktion har gett oss många fina vänskaper i branschen, och vi pratar ofta om ansvarsfullt omhändertagande av restprodukter, berättar Erik Hasselgärde som är produktutvecklingsansvarig.

Annons

Stockholms Bränneris egna restprodukter har funnit sig till både maten och drinkarna på verksamhetens nyöppnade bar Brännerian. Med goda vänner inom vinproduktion föddes idén om att nyttja druvor efter pressning från lokal vinproduktion. Göteborgska Wine Mechanics välkomnade omhändertagandet:

Pink Gin har fått nya uppgraderade smak i form av druvskal.

– Naturen bestämmer när det är dags för skörd, så när Wine Mechanics hörde av sig att druvorna var på väg upp från Tyskland och Österrike så gällde det att jobba snabbt. Druvjuicen har resulterat i fantastiska viner från Gamlestaden, och resterna får fortsatt syfte hos oss här på Södermalm, berättar Erik vidare.

Annons

– Det var de där rosa sommarkvällarna som 2018 först inspirerade vår Pink Gin, och nu fem år senare, så känns kvällarna mer rosa än någonsin, avslutar Anna.

Stockholms Bränneris Pink Gin, 70583, 40%, 500 ml, 318kr. Pink Paloma, 5745215.
Stockholms Bränneris Pink Gin, 70583, 40%, 500 ml, 318kr. Pink Paloma, 5745215.

Stockholms Bränneri är ekologiskt och kärleksfullt producerad sedan 2018 på Södermalm, Stockholm. För att fira fem års-jubileumet släpps även deras populära Pink Paloma cocktail på burk samma datum. Den 28 mars börjar batch 1 av Pink Gin med det uppdaterade receptet och jubileumsetikett säljas.

Annons

4 signaturdrinkar med Stockholms Bränneris Pink Gin

PINK SUMMER SKIES SPRITZ

Pink Summer Skies Spritz får oss att tänka på varma sommarkvällar

Du behöver:

30 ml Stockholms Bränneri Pink Gin
10 ml rabarbersaft
40 ml neutralt tonicvatten
40 ml rosébubbel
Rabarber till garnityr

Gör så här:

  1. Häll ovan i ett glas fyllt av is, avsluta med bubblet. Garnera med rabarber. Gör din egen rabarbersockerlag eller -saft alternativt köp en premiumsaft.

ROSA TRÄDGÅRDSBRAMBLE

Bjud på en rosa Trädgårdsramble och föreställ dig att du har en näve smultron i handen

Du behöver:

50 ml Stockholms Bränneri Pink Gin
25 ml färskpressad citronjuice
15 ml sockerlag 1:1
10 ml sommarbärssockerlag
Basilikablad till garnityr

Annons

Gör så här:

  1. Sommarbärsockerlag: Koka upp lika delar blandade bär från trädgården (eller mataffären), socker och vatten i en kastrull. Låt dra i 10 min på medelvärme.
  2. Skaka gin, citron och naturellt sockerlag med is och sila av i ett glas med krossis. (du kan krossa is i en kökshandduk med exempelvis en kavel)
  3. Toppa med sommarbärssockerlag och garnera med några basilikablad.

PINK MARTINI

Pink martini – klassisk drink i rosa tappning

Du behöver:

60 ml Stockholms Bränneri Pink Gin
10 ml Torr vermouths (vi använder helst Spriteriets torra vermouth)
Olja från citron och apelsinzest
Bär till garnityr

Gör så här:

  1. Rör på is och häll upp i välkylt martiniglas. Garnera med bär på strå

PINK & TONIC

En klassisk Pink & Tonic tackar man inte nej till

Du behöver:

50 ml Stockholms Bränneri Pink Gin
100 ml tonicvatten
Rabarber eller frysta lingon till garnityr

Gör så här:

  1. Blanda i glas fyllt av is, garnera med rabarber eller frysta lingon.

Foto: Petter Bäcklund

Annons