Rulltårta med choklad, nougat och apelsin

Recept på rulltårta med choklad, nougat och apelsin

Inge Skovdal
En stående rulltårta i megaformat, så kan man bäst beskriva den här maffiga kakan med choklad, nougatoch apelsin. Så gör du den – steg för steg!
06 september, 2022
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset
1:34

Efter reklamen: Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

(1:34)

Slå på ljud

Rulltårta med choklad, nougat och apelsin

En elegant, glaserad rulltårta – på höjden!

Så gör du en stående rulltårta med choklad, nougat och apelsin
Inge Skovdal

10 bitar

Du behöver:

12 ägg
8 dl socker
8 dl mjöl
8 tsk bakpulver
50 g choklad
1 ekologisk apelsin
4 msk kakao
½ dl starkt kaffe
1 msk Grand Marnier

Fyllning:

200 g mjuk nougat
1 ekologisk apelsin
375 g osaltat smör
500 g (ca 8 1/4 dl) florsocker

Glasyr:

75 g smör
½ dl starkt kaffe
1 dl kakao
1 ½ msk vaniljsocker
5 dl florsocker
1 msk apelsinjuice

Ev dekoration:

Mandelkrokant/hackad mandel

Så bakar du bästa fikabrödet: babka med mörk choklad och pistach

Gör så här:

Steg 1

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål och vänd ner det i äggsmeten. Häll över halva mängden smet i en annan skål. Hacka chokladen och blanda ner i den ena skålen tillsammans med kakao och kaffe. Riv apelsinskalet fint och blanda ner i den andra skålen tillsammans med Grand Marnier. Fördela de två smeterna på fyra bakplåtspapper – det ska bli två bakplåtspapper med chokladsmet och två med apelsinsmet. Grädda bottnarna två åt gången på 210° varmluft i 7 minuter.

Steg 1 – grädda bottnarna två åt gången.
Inge Skovdal

Steg 2

Lägg ut fyra nya bakplåtspapper och strö på lite socker. Lägg de gräddade bottnarna upp och ner på bakplåtspapperen, och lägg en fuktig kökshandduk ovanpå varje botten. När bottnarna svalnat lite, dra bort bakplåtspapperen. Skär ut två rektanglar från varje botten, cirka 10 centimeter breda och lika långa som bakplåten.

Steg 2 – Lägg de gräddade bottnarna upp och ner på bakplåtspapperen, och lägg en fuktig kökshandduk ovanpå varje botten.
Inge Skovdal

Festlig chokladmoussetårta med mirror glaze

Se klippet här!

Steg 3

Smält nougat på låg värme i en kastrull och riv apelsinskalet fint. Rör ihop en kräm av mjukt smör, florsocker, apelsinskal och -juice och smält nougat. Bred ut krämen på fyra av de ljusa rektanglarna och tre av de mörka, men spara kräm att bre ovanpå. Överbliven tårtbotten kan du frysa in och spara.

Steg 3 – Bred ut krämen på fyra av de ljusa rektanglarna.
Inge Skovdal

Steg 4

Lägg en ljus tårtbotten ovanpå en mörk, förskjuten ca 5 cm. Rulla ihop dem tajt. Fortsätt sedan rulla på resten av bottnarna, varva ljus och mörk.

Steg 4 – Lägg en ljus tårtbotten ovanpå en mörk och rulla ihop dem tajt.
Inge Skovdal
Tarte tatin – äppelkakan som bakas uppochner

Steg 5

Täck kakan med resten av nougatkrämen.

Steg 5 – Täck kakan med resten av nougatkrämen.
Inge Skovdal

Steg 6

Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta från värmen och rör ner övriga ingredienser. Täck kakan med glasyren. Strö ev på finhackad mandel/mandelkrokant, och låt kakan vila svalt till nästa dag.

Steg 6 – Strö ev på finhackad mandel/mandelkrokant, och låt kakan vila svalt till nästa dag.
Inge Skovdal

Så gör du drinken Grown-up hot chocolate

Se klippet här!

Recept och foto: Inge Skovdal