Tarte tatin är äppelkakan som bakas uppochner

12 jul, 2022 
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på tarte tatin med äpplen och mandel
Äppelkakan som imponerar är förstås tarte tatin där kakan bakas uppochner och sedan vänds. Så här gör du den godaste – steg för steg.
Annons
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

Tarte tatin med äpplen och mandel

Tarte tatin är en fransk uppochnedvänd äppelpaj. Pajen bakas med äpplena i botten och degen i toppen, men vänds vid servering.

Så bakar du tarte tatin med äpplen och mandel – steg för steg

6 portioner

Annons

Du behöver:

150 g (ca 2 ½ dl) vetemjöl
50 g (knappt 1 dl) florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
100 g kallt smör
1 äggula

Äppelfyllning:

4 syrliga äpplen
75 g smör
150 g (ca 1 ¾ dl) socker
½ vaniljstång
1 rosmarinstjälk
30 g mandelflagor

Till servering:

2 dl crème fraiche

Steg 1

Blanda mjöl, florsocker, vaniljsocker och salt i en bunke. Skär det kalla smöret i små tärningar och smula ner dem i mjölblandningen en grynig massa. Tillsätt äggula och samla ihop degen med händerna utan att knåda den för mycket. Slå in degen i plastfolie och ställ i kylen i 1 timme.

Annons
Steg 1 – gör degen till äppelkakan

Steg 2

Äppelfyllning: Skala äpplena och skär dem i grova klyftor utan kärnor.

Steg 2 – skala äpplen och skär i grova klyftor

Steg 3

Smält smör och socker långsamt i en het panna för att få en gyllene karamell, se upp så den inte bränns.

Annons

Steg 4

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg äpplen och vaniljstång i pannan och låt det steka i karamellen på medel- till låg värme i 5 minuter, tills äpplena är lite mjuka och helt täckta av karamell. Strö över hackad repad rosmarin. Fördela äpplena och karamellen i en pajform på cirka 22 cm i diameter och låt svalna i 10 minuter. Sätt ugnen på 180°.

Steg 4 – lägg äpplen i pannan och låt steka med karamellen

Steg 5

Kavla ut smördegen tunt med kavel på ett mjölat bord, så att du får en degcirkel som passar din form. Lägg degen ovanpå äpplena och vik ner den hela vägen runt kanten. Pricka ytan med en liten spetsig kniv.

Annons

Steg 6

Grädda pajen i cirka 25 min, tills gyllene. Låt svalna i 2–3 min. Vänd försiktigt men snabbt upp den på ett fat med äpplena uppåt. Strö över mandelflagor och pressa ner dem i karamellen. Servera varm med kall crème fraiche.

Annons
Steg 6 – grädda pajen och vänd sedan försiktigt men snabbt upp den på ett fat så hamnar äpplena uppåt

Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft

Annons