Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Tarte tatin med karamelliserad sparris

02 mar, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Recept på tarte tatin med karamelliserad sparris
Tarte tatin – den franska pajen som görs upp och ner! Oroa dig inte, det är inte så krångligt som det låter. Här är ett vårigt recept på tarte tatin med sparris!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 Vintrender du bör ha koll på 2021Brand logo
5 Vintrender du bör ha koll på 2021

Tarte tatin med karamelliserad sparris

Saknar du ugnstålig stekpanna kan du tillreda sparrisen i en vanlig stekpanna och sedan flytta över den till en pajform.

Så lagar du tarte tatin med karamelliserad sparris

6 portioner

Du behöver:

8 gröna sparrisar
8 vita sparrisar
50 g smör
Salt
½ dl (50 g) strösocker
4 msk sherryvinäger
1 ark färdig smördeg

Garnering:

2 stjälkar färsk dragon

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Bryt av och kasta den träiga änden på alla sparrisar. Skala de vita sparrisarna. Dela alla sparrisar på längden. Smält smöret i en ugnstålig gjutjärnspanna och stek sparrisen med några nypor salt i ca 10 minuter. Tillsätt en skvätt vatten om smöret blir brunt, och låt ånga bort. Tillsätt socker och sherryvinäger och skaka pannan lätt tills en ljusbrun karamell bildas. Ta pannan från värmen.
  2. Skär ut en cirkel ur smördegen så den passar pannans storlek, använd gärna ett lock som utstickare. Fördela sparrisarna så de täcker hela pannans botten. Lägg på smördegslocket. Pricka ett litet hål i mitten av locket. Grädda i ugnen i 20 minuter. Låt svalna i 5 minuter.
  3. Lägg en tallrik ovanpå tarten. Vänd pannan upp och ner och akta så du inte bränner dig på den varma karamellen. Plocka bladen från dragonen och strö över tarten innan den serveras varm.

Recept och foto: Marieke Verdenius & Martina Bianchini

LÄS MER:

Friterad sparris med vaktelägg, rökt lax, löjrom och avokadokräm

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons