Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Friterad sparris med vaktelägg, rökt lax, löjrom och avokadokräm

02 apr, 2015
AvRedaktionen
Friterad sparris med vaktelägg, rökt lax, löjrom och avokadokräm.
Friterad sparris är ett knaprigt och gott ”finger food” med vårkänlsa. Servera på en plocktallrik med kokta vaktelägg, rökt lax, löjrom och avokadokräm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Friterad sparris

4-6 personer

Tid: 30 minuter

Du behöver:

1 knippe sparris

1 liter frityrolja

flingsalt

Frityrsmet:

2 1/2 dl vetemjöl

1 krm salt

1 äggula

2 dl öl

Gör så här:

Skär eller bryt bort den nedersta torra delen på sparrisen. Gör frityrsmeten genom att vispa ihop mjöl, salt och äggula. Vispa i ölen till en slät smet. Häll smeten i en låg form och lägg i sparrisen så smeten täcker. Hetta upp oljan till 175°. Mät med termometer eller lägg i en brödbit som ska snabbt bli gyllene. Fritera några sparrisar åt gången. Låt rinna av på hushållspapper. Salta generöst. Servera direkt.

2. Kokta vaktelägg med havssalt

4–6 personer

Tid: 3 minuter

Vackert, kul och gott med vaktelägg på plockfatet. Det går förstås lika bra med vanliga hönsägg, men de måste förstås kokas längre.

Du behöver:

12 vaktelägg eller 6 hönsägg

havssalt

Gör så här:

Lägg vakteläggen i en liten kastrull med kallt vatten. Låt det koka upp och sjuda 1–2 minuter. Spola av i iskallt vatten och servera med lite havssalt.

Annons

3. Rökt lax med löjrom och avokadokräm

4-6 personer

Tid: 20 minuter

Rökt lax och avokado är en oslagbar kombo. Om du vill kan du servera på en rostad brödbit.

Du behöver:

2 väl mogna avokado

1 chili (urkärnad och finhackad)

3 msk koriander (finhackad)

1 msk dill (finhackad)

1 msk rödlök (finhackad)

½ citron (pressad)

flingsalt och nymald svartpeppar

200 kallrökt lax i tunna skivor

80 g löjrom

färska korianderkvistar

Gör så här:

Dela, kärna ur och gröp ur fruktköttet ur avokadofrukterna i en stor skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och mosa slätt med en gaffel. Vispa ihop till en fluffig kräm. Smaka av med salt och peppar. Rulla in avokadokrämen i laxskivorna eller servera den till. Toppa med en sked löjrom och korianderkvistar. Dra ett par varv med pepparkvarnen.

Friterad sparris med vaktelägg, rökt lax, löjrom och avokadokräm.
Friterad sparris med vaktelägg, rökt lax, löjrom och avokadokräm.

Av: Liselotte Forslin
Foto: Lennart Weibull

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons