Bästa fikabrödet: babka

Betina Hastoft
Bakverket babka har plötsligt blivit en favorit! Inte så konstigt eftersom det är fantastiskt saftigt och gott – och inte svårt att göra om du följer dessa steg.
29 januari, 2022
1:34

Efter reklamen: Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

(1:34)

Babka med mörk choklad och pistasch

Babka påminner om en kanelbullelängd, men med en mäktig och god chokladfyllning. Den kan du variera med hasselnötskräm om du vill.

Så bakar du babka med mörk choklad och pistach – steg för steg
Betina Hastoft

1 bröd

Du behöver:

1 dl standardmjölk
20 g jäst
1 msk socker
300 g (ca 5 dl) vetemjöl
1 ägg
90 g rumsvarmt smör
¼ tsk salt
½ ägg, till pensling

Chokladkräm:

55 g smör
70 g mörk choklad, 70%
50 g (knappt 1 dl) florsocker
15 g (ca 1 ½ msk) kakao
50 g skalade osaltade pistaschnötter

Glasyr:

3 msk socker
4 msk vatten

Gör så här:

  1. Värm mjölken till fingervarm. Rör ut jästen i mjölken tillsammans med socker och lite av mjölet. Låt vila i rumstemperatur 15 minuter. Rör sedan i ägg, smör och salt. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget, och knåda degen i maskin i 3–4 minuter, eller längre tid för hand, tills den är blank och smidigt. Lägg i en bunke, täck med plastfolie och låt kalljäsa i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten. Låt stå 1 timme i rumstemperatur innan du sätter i gång att baka ut den.
  2. Smält smör och grovhackad choklad i en kastrull på låg värme. Ta från värmen, rör ner florsocker och kakao till en jämn smet. Hacka nötterna grovt.

Steg 1

Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel på 1/2 cm tjocklek. Bred ut chokladkrämen på degen och strö över 2/3 av nötterna.

Steg 1 – kavla ut degen på mjölat bakbord
Betina Hastoft

Steg 2

Rulla ihop degen till en lång rulle.

Steg 2 – rulla ihop degen till en rulle
Betina Hastoft

Steg 3

Snitta rullen längs med så du får två delar.

Steg 3 – snitta rullen längs med så du får två delar
Betina Hastoft

Steg 4

Vrid delarna runt varandra, se till att snittytan med fyllning vänds uppåt. Kläm ihop ändarna.

Steg 4 – vrid delarna runt varandra
Betina Hastoft

Steg 5

Lägg den snodda flätan i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Pensla den med uppvispat ägg och strö över det sista av pistaschnötterna. Låt jäsa i 1 ½ timme. Grädda brödet på 185° i cirka 30 minuter tills det är gyllene och låter ihåligt när du knackar på botten.

Steg 5 – låt jäsa i form 1 ½ timme
Betina Hastoft

Steg 6

Koka upp socker och vatten tills sockret är upplöst. Låt sockerlagen svalna något. Pensla brödet med lagen och servera det ljummet och färskbakat.

Steg 6 – pensla brödet med sockerlag när det är färdigbakat
Betina Hastoft

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft