Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Sofia Wood och mamma Ingalill Hägglund skapar trygghet runt matbordet

12 apr, 2024 
AvElin Grube
Sofia Wood och mamma Ingalill Hägglund skapar trygghet runt matbordet
Enkelt, snällt, kärleksfullt och plånboksvänligt. I oroliga tider skapar Sofia Wood och hennes mamma Ingalill Hägglund trygghet och värme kring matbordet i boken Mat & kärlek.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: VodkapastaBrand logo
Middag hos Wood: Vodkapasta

Många känner nog Sofia Wood som den inspirerande matkreatören och influencern som kan få ett middagsbord att se ut som svallande konst, och vars recept ständigt omtalas i sociala (och traditionella) medier. Kanske har du läst om, och lagat, hennes vodkapasta eller den berömda gräddiga citruspastan – som också blivit känd som ”den perfekta dejträtten”?

Med en resumé av böcker som Chez Wood, Darling Pasta och Nyckeln till hemmet var Sofias nya bokprojekt tänkt att handla om att bjuda in till fest. Men i takt med att projektet fortskred, kände Sofia att någonting med hela idén skavde.

Sofia Wood är matkreatör, författare och nu utbildar hon sig till sjuksköterska
Mira Wickman / Norstedts förlag

– Jag jobbade på en bok om festmåltider och att bjuda till fest. Men så kände jag att många har ganska tajt om pengar nu. Och med allt som händer i omvärlden… Jag ställde mig frågan: är det verkligen okej att göra en sådan här bok just nu? Det kändes inte helt rätt i magen, och magkänslan har jag lärt mig att jag alltid ska lyssna på, säger Sofia.

Annons

Efter noggrant övervägande lade hon projektet på is. Samtidigt försökte hennes mamma Ingalill Hägglund finna sig i det kommande livet som pensionär efter sitt värv som rektor. Vem skulle hon vara när hon inte längre bar den titeln, och hur skulle hon fylla tiden?

– Jag har alltid blivit otroligt omhändertagen av mamma. Både som liten och som stor. Vi har alltid haft en nära relation och jag vet att jobbet var en väldigt stor del av henne. Nu kände jag att jag ville ta hand om henne, och plötsligt kom det till mig: ska inte vi skriva en bok tillsammans, säger Sofia.

För Ingalill blev det mer naturligt att stänga dörren till rektorsyrket när hon nu kunde kliva in i något nytt, kreativt och spännande – och samtidigt få göra en tidsresa via maten tillsammans med sin dotter.

Brownies är den ultimata efterrätten.
Brownies är den ultimata efterrätten.Mira Wickman/Norstedts

Recept på chocolate fudge brownie>>

– Det har varit härligt för mig att få gå in i nya rum tillsammans med Sofia. Jag har blivit ledd av henne som den erfarna som kan hantverket. Det har varit en stor personlig resa att dela med sig av så mycket, då jag i mitt jobb som rektor värnat väldigt mycket om min integritet, säger Ingalill.

Annons

I deras gemensamma bok Mat & kärlek får läsaren kliva in i den varma gemenskap som en familj ofta innebär, oavsett om den är konventionell eller brokig, med Sofias och Ingalills personliga berättelser om ett liv kring maten – och maten som kärlekshandling.

”Den största gåvan du gett mig är att känna glädje för mat och för mål­tiden som en gemensam stund. Vi tycker om samma saker och lagar lika men inte likadant. Men det som främst binder oss samman är kanske att vi båda använder matlagningen som ett sätt att handgripligen visa kärlek och omtanke”, skriver Sofia i bokens inledande kapitel.

Frikostigt delar både mor och dotter med sig av recept som gått i arv, som inspirerats av utlandsresor och av kvinnor från andra kulturer – och som uppkommit i tider där de hungriga magarna varit fler än kronorna på kontot. Som tiden då Ingalill, som student och ensamstående småbarnsmamma till Sofia och Manuel, fann fyra andra kvinnor i samma situation. Tillsammans bestämde de sig för att flytta till kvarteret Ärlan i Norrköping för att ha nära till varandra, och dörr i dörr hjälptes de åt att knyta samman livet och skapa en trygg tillvaro för sina barn.

Sofia och Ingalill hoppas boken ska bli tummad i många hem.
Sofia och Ingalill hoppas boken ska bli tummad i många hem.Norstedts

– Jag träffade dessa kvinnor när jag pluggade på Komvux, och det var en självklar lösning att skapa ett slags kollektiv helt enkelt. Vi fann ett systerskap väldigt snabbt, säger Ingalill och Sofia är snabb med att fylla i:

Annons

– Och det känns som att det är en sådan himla kvinnlig lösning. Visa mig ett gäng ensamstående pappor som skulle komma på samma sak …

– Jag tror att det också är mycket mer vanligt att man som kvinnor i grupp lagar mat tillsammans som en aktivitet, säger Ingalill.

Från olika perspektiv skriver Sofia och Ingalill om tiden i kollektivet – om familjen som enligt Sofia var ”liten men också ovanligt stor”. Med ord målar de båda en bild av vad kollektivet givit dem i form av vänner för livet och en familj utan blodsband. Ingalills vänner blev Sofias ”mostrar” – och varje torsdag samlades alla familjerna för att ha ”matlag” där de lagade mat, dukade och umgicks.

Från den här tiden återfinns rätterna som enligt Ingalill är ”goda, ibland även festliga, men sällan krångliga eller kostsamma”. Precis så som det var under de där småbarnsåren i kvarteret Ärlan.

Bolognese är enligt Sofia det snällaste, tryggaste och ofarligaste man kan servera
Denna bolognese är en favorit bland både stora och små.

recept på Sofias och mamma Ingalills bolognese>>

– Jag brukar alltid säga att alla samtal jag har haft som barn har format mig som person, och det är alltid kring ett middagsbord som de samtalen har ägt rum, säger Sofia och fortsätter:

Annons

– Som vuxen har jag velat återskapa den känslan för min egen familj. Och jag kan nästan tycka att den trevligaste maten är den som är trygg och inte så utmanande. Den som bara är självklar och god – för då blir alla bekväma runt bordet, och det är ändå det viktigaste när man ska äta middag tillsammans.

Den trygga och goda maten går som en röd tråd genom Mat & kärlek. Och visst har Sofia och Ingalill några särskilda rätter som får dem känna lugn i tider av oroligheter.

– För mig är det hundra procent spaghetti bolognese. Det är det snällaste, tryggaste och ofarligaste man kan servera, säger Sofia.

– Och köttbullar i tomatsås. Vi har nog alla tre, jag, Sofia och Manuel, samma trygghetsmat, säger Ingalill.

Sofia Wood tillsammans med mamma Ingalill Hägglund
Sofia Wood tillsammans med mamma Ingalill Hägglund

Tips till vårens ­fester!

I Mat & kärlek finns – förutom det trygga och nyfikna maten – också knepen för att laga mat till många. Något som Ingalill och Sofia har erfarenhet av när de förra sommaren stod som kockar när Sofias bror Manuel skulle gifta sig. 80 hungriga gäster med varierande matpreferenser skulle serveras en meny värdig ett bröllop. Att Sofia och Ingalill stod för maten var deras ultimata sätt att visa sin kärlek. Men de var också måna om att inte känna sig stressade. Här delar de med sig av sina tips.

  • Skriv ett körschema. ­Antagligen vill personerna som du lagar maten för att du ska vara en del av den stora dagen, de vill att du ska höra talen och vara närvarande. Så det viktigaste är att planera och göra ett minutiöst tidsschema. Man måste veta vad som ska tillagas när och hur, vilka tider ska ugnarna användas och så vidare, säger Ingalill.
  • Less is more. Fokusera hellre på några få riktigt härliga rätter än massor med smårätter. Det är lätt att bli överambitiös! Tänk stora fat med mat och som är dekorerade med ätbara blommor. Och laga allt du kan i förväg, så att du på själva dagen bara behöver smaka av och krydda upp innan servering, säger Sofia.
  • Loppisfynda. Vi letade stora serveringsfat och skålar på loppis, det ger både liv till dukningen och blir billigare än att köpa nytt.
Servera den marinerade mozzarellan som en sidorätt till pasta, eller varför inte som en del av en antipasti?
Servera den marinerade mozzarellan som en sidorätt till pasta, eller varför inte som en del av en antipasti?

Recept på marinerad mozzarella>>

Sofia Wood
Ålder: 39 år.
Bor: I Norrköping.
Familj: Andreas, 43, Ruby, 13, Otis, 10, och Selma, 6, och mamma Ingalill.
Gör: Studerar till sjuksköterska. Är författare, influencer, matkreatör. Har podden ”Billgren Wood” med Elsa Billgren. Bloggar på Elle.se.
Aktuell: Med boken Mat & kärlek (Norstedts).

Recept: Sofia Wood och Ingalill Hägglund
Foto: Mira Wickman

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons