Smördegspaj med svamp och crème fraiche
Snabbt och gott med frasig, fluffig smördeg. Använd den svamp du har tillgång till, totalt 500 gram.
4 portioner
Du behöver:
1 rulle smördeg (ca 275 g)
100 g crème fraiche, 34%
1 ägg till pensling
1 msk kallt vatten
Salt och nymalen svartpeppar
100 g riven gruyère eller annan lagrad hård ost
Fyllning:
100 g kantareller
100 g champinjoner
200 g kejsarhatt
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
1 näve färsk timjan
Garnering:
Färsk timjan
Till servering:
Gärna grönsallad
Gör så här:
- Börja med fyllningen: Rensa svampen och riv eller skär den i bitar. Skala vitlöken och skär i tunna skivor. Stek svamp och vitlök i olja tills svampen är gyllene. Krydda med salt, peppar och timjan. Ta från värmen och låt svalna helt.
- Värm ugnen till 180° varmluft. Rulla ut smördegen på en ugnsplåt, bred på ett tjockt lager crème fraiche på smördegen. Fördela svampen över och vik in kanten på sidorna.
- Vispa upp ägget och blanda med lite kallt vatten. Pensla ägg på pajkanten. Riv osten och strö över pajen. Grädda i ugnen i 20–25 minuter, tills gyllene och genomgräddad.
- Strö plockad timjan över pajen och servera varm eller ljummen, gärna med en grönsallad till.

Pappardelle med ricotta, stekt svamp och pecorino
Foto: Columbus Leth