Jessica Frej och Michaela Forni presenterar Smackan

Jessica Frej och Michaela Forni presenterar Smackan

Lagom till semmeldagen 21 februari presenterar Jessica Frej och Michaela Forni Smackan – en hybrid mellan rostad macka och semla!
14 februari, 2023
Så gör du semmelhotshots
0:53

Efter reklamen: Så gör du semmelhotshots

(0:53)

Slå på ljud

Vid den här tiden varje år dyker det upp den ena efter den andra varianten på semlan. Vi har sett semmel-wraps, semmel-shots och semmelätare-glass och även i år välkomnar vi ett par nykomlingar. Inför årets semmeldag den 21 februari har gravid- och småbarnsappen Baby Journey gått ihop med tv-kocken Jessica Frej för att lansera ett busenkelt alternativ till semlan.

Säg hej till Smackan – en hybrid mellan en rostad macka och en semla som bara tar fem minuter att göra!

Bakom smackan står gravid- och småbarnsappen Baby Journey gått ihop med tv-kocken Jessica Frej

Michaela Forni och Jessica Frej.

Grundrecept på semmelbullar – så får du dem saftiga och fluffiga

Semmel-mackan “Smackan” är en en rostad macka som toppas med de klassiska tillbehören vi älskar: grädde, mandelmassa och nymald kardemumma. Smackan är även en given go-to för alla som vill stilla semmel-suget utan större ansträngning.

– Semmeldagen är en av våra mest firade temadagar och vi vet att många varken har tid eller ork att baka den klassiska semlan. Vi ville därför ta fram ett alternativ som är enkelt, gott och framförallt roligt att göra tillsammans med barn, säger Michaela Forni, grundare och innehållschef på Baby Journey.

Jessica har skrivit 12 kokböcker och vi ser henne ofta laga mat i tv-rutan. Hon är känd för att laga goda rätter och bakverk, ofta med få ingredienser, vilket även stämmer in på semmel-mackan.

– Från start kom idén till Smackan för att jag är glutenintolerant och det är inte alltid helt enkelt att få tag i glutenfria semlor. Då slog det mig att man egentligen bara borde kunna rosta bröd. Smackan gör du på ett par minuter och med ingredienser som jag tror de flesta har hemma, därför är den perfekt även för småbarnsföräldrar, berättar Jessica.

Semmel-mackan Smackan

Smackan är det perfekta alternativet till en klassisk semla när suget faller på!

Du behöver:

4 skivor vitt bröd
100 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
1 tsk nymald
Kardemumma
Florsocker

Gör så här:

  1. Rosta brödet. Skiva mandelmassan tunt och vispa grädden.
  2. Lägg mandelmassaskivor på bröden och toppa med vispad grädde.
  3. Strö över nymald kardemumma och pudra över florsocker.