Grundrecept på semmelbullar

Grundrecept på semmelbullar

Semmeldagen närmar sig, kanske årets bästa dag! Här kommer vårt bästa recept på klassiska semmelbullar som du sedan fyller med mandelmassa och grädde.
05 januari, 2023
Så gör du helgsemlan med likör
1:12

Efter reklamen: Så gör du helgsemlan med likör

(1:12)

Slå på ljud

Grundrecept på semmelbullar

Saftiga och fluffiga!

14 semlor

Du behöver:

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
¾ dl (75 g) strösocker
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
11–12 dl (700 g) vetemjöl
1 ägg till pensling
3–4 msk kallt vatten

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och värm mjölken till 37° i en annan kastrull. Rör ut jästen i mjölken och blanda sedan ner smält smör, socker, kardemumma och ägg.
  2. Häll blandningen i en stor bunke. Rör ner lite mjöl i taget, tills degen är slät och jämn. Täck bunken med ren bakduk och låt jäsa 45 minuter i rumsvärme.
  3. Arbeta degen på mjölat bakbord, forma till 14 bullar. Låt jäsa övertäckta i ½ timme på en ugnsplåt klädd med bakplåts-papper. Värm ugnen till 230°.
  4. Vispa upp ägget till pensling, blanda med vatten. Pensla bullarna och grädda i ugnen i 7–10 minuter, tills gyllene. Låt svalna på ett ugnsgaller.
Läcker semla med vaniljfyllning och chokladtopping

Foto: Betina Hastoft