Grundrecept på semmelbullar
Saftiga och fluffiga!
14 semlor
Du behöver:
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
¾ dl (75 g) strösocker
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
11–12 dl (700 g) vetemjöl
1 ägg till pensling
3–4 msk kallt vatten
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och värm mjölken till 37° i en annan kastrull. Rör ut jästen i mjölken och blanda sedan ner smält smör, socker, kardemumma och ägg.
- Häll blandningen i en stor bunke. Rör ner lite mjöl i taget, tills degen är slät och jämn. Täck bunken med ren bakduk och låt jäsa 45 minuter i rumsvärme.
- Arbeta degen på mjölat bakbord, forma till 14 bullar. Låt jäsa övertäckta i ½ timme på en ugnsplåt klädd med bakplåts-papper. Värm ugnen till 230°.
- Vispa upp ägget till pensling, blanda med vatten. Pensla bullarna och grädda i ugnen i 7–10 minuter, tills gyllene. Låt svalna på ett ugnsgaller.

Läcker semla med vaniljfyllning och chokladtopping
Foto: Betina Hastoft