Sallad med gravad lax och fluffig färskostkräm
Laxen ska ligga i kylen och gotta till sig i två dagar. Är tiden knapp – köp färdig gravlax!
4 portioner
Du behöver:
1 msk fänkålsfrön
2 msk socker
2 msk grovt havssalt
500 g färsk laxfilé(utan skinn)
Färskostkräm:
100 g färskost naturell
1 dl grekisk yoghurt
1 dl crème fraiche
2 msk citronolivolja
Till servering:
Salt och peppar
Ev bröd

Sallad med grillad sparris, kallrökt lax och örtvinägrett
Gör så här:
- Rosta fänkålsfröna genom att skaka dem i en torr, varm panna i 1–2 minuter. Låt svalna och krossa dem grovt i en mortel. Blanda med socker och salt. Plocka eventuella ben ur laxen. Gnid in laxen med socker/saltblandningen och linda in väl i plastfolie. Lägg i kylen i 2 dagar.
- Vispa färskost, yoghurt och crème fraiche riktigt fluffigt, Rör ner olja, smaka av med salt och peppar. Skölj och dela salladen. Skölj gurka och rädisor och skär i tunna skivor, gärna på mandolin.
- Torka av laxen med hushållspapper och skär den i mycket tunna skivor. Lägg upp sallat på ett stort fat och toppa med gurka, rädisor och lax. Ringla dressingen över, smaka av med salt och peppar och servera, gärna med varmt bröd.
Foto: Columbus Leth