Sallad med grillad sparris, kallrökt lax och örtvinägrett
Massor av härliga smaker, toppade med röda vinbär!
4 portioner
Du behöver:
8 vita sparrisar
½ fänkål
1 näve blandad småbladssallad
100 g röda vinbär
Örtvinägrett:
1 msk finhackad färsk dill
1 msk söt fransk senap
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
1 schalottenlök
200 g kallrökt lax
1 litet knippe färsk dill
Ev ätliga blommor
Gör så här:
- Tänd grillen. Skölj sparrisen. Skär bort den nedre delen och skala försiktigt med potatisskalare från huvudet och nedåt. Dela sparrisarna på längden och grilla i 4–5 minuter på varje sida, tills de får lite färg.
- Skölj fänkålen och skär i tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg skivorna i en skål med isvatten. Skölj och torka sallad och vinbär.
- Skölj och hacka dillen till vinägretten fint. Blanda med senap, olja och vinäger i en skål. Smaka av med salt och peppar.
- Skala löken och skär i tunna skivor. Lägg salladen i en skål. Fördela grillad sparris, avrunnen fänkål, vinbär, bitar av lax och schalottenlök över. Toppa med färsk dill och gärna ätliga blommor. Häll lite vinägrett över salladen och servera genast.
Foto: Columbus Leth