Sallad med grillad sparris, kallrökt lax och örtvinägrett

Recept på sallad med grillad sparris, kallrökt lax och örtvinägrett

Columbus Leth
Bjud på en maxad sallad med godsaker som grillad sparris, kallrökt lax med örtvinägrett och toppad med nyplockade röda vinbär.
25 maj, 2022
Recept på primörsallad med färskpotatis – perfekt till midsommar
0:39

Efter reklamen: Recept på primörsallad med färskpotatis – perfekt till midsommar

(0:39)

Slå på ljud

Sallad med grillad sparris, kallrökt lax och örtvinägrett

Massor av härliga smaker, toppade med röda vinbär!

Bjud på en mäktig sallad med grillad sparris, kallrökt lax och örtvinägrett
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

8 vita sparrisar
½ fänkål
1 näve blandad småbladssallad
100 g röda vinbär

Örtvinägrett:

1 msk finhackad färsk dill
1 msk söt fransk senap
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

1 schalottenlök
200 g kallrökt lax
1 litet knippe färsk dill
Ev ätliga blommor

Gör så här:

  1. Tänd grillen. Skölj sparrisen. Skär bort den nedre delen och skala försiktigt med potatisskalare från huvudet och nedåt. Dela sparrisarna på längden och grilla i 4–5 minuter på varje sida, tills de får lite färg.
  2. Skölj fänkålen och skär i tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg skivorna i en skål med isvatten. Skölj och torka sallad och vinbär.
  3. Skölj och hacka dillen till vinägretten fint. Blanda med senap, olja och vinäger i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skala löken och skär i tunna skivor. Lägg salladen i en skål. Fördela grillad sparris, avrunnen fänkål, vinbär, bitar av lax och schalottenlök över. Toppa med färsk dill och gärna ätliga blommor. Häll lite vinägrett över salladen och servera genast.

Foto: Columbus Leth