Saffranskaka med kanderad apelsin
- AvLena Söderström
Saffran är en av julens mesta och bästa kryddor och ger god smak åt denna saftiga kaka med kanderade apelsiner.
Saffranskaka med kanderad apelsin
Saftig kaka med smak av saffran. Toppa med kanderade apelsinskivor.
8 bitar
Tid: 40 minuter + tid i ugn
Du behöver:
2 ägg
3 dl strösocker
½ g saffran
1 ½ dl mjölk
175 g smör, smält
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
3 dl florsocker, siktat
Ca 1 ½ msk pressad apelsin
2 tsk vaniljsocker
35 g smält smör
Kanderade apelsinskivor:
2 små apelsiner
1 ½ dl strösocker
1 dl vit sirap
Gör så här:
- Kanderade apelsinskivor: Tvätta och torka apelsinerna noga och skiva dem. Blanda socker och sirap i en släpplätt-panna, koka upp under omrörning tills sockret lösts sig. Lägg i apelsinskivorna och koka dem i ca 5 minuter, rör om då och då. Sjud i ytterligare ca 10 minuter tills skivorna blir genomskinliga. Vänd dem med en gaffel 4–5 gånger under tiden.
- Ta upp och lägg skivorna på bakplåtspapper. Låt kallna och lossa dem sedan försiktigt.
- Smörj och bröa en springform, 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175°.
- Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda saffranet i mjölken och rör ner i smeten tillsammans med smöret. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Stjälp upp kakan på ett fat. Låt svalna.
- Glasyr: Rör ihop ingredienserna, tillsätt lite vatten om det behövs. Ringla glasyren över kakan. Låt glasyren halvstelna i 15–20 minuter.
- Garnera med apelsinskivor och låt glasyren stelna ytterligare i ca 30 minuter.
Foto: Lena Söderström

