Saffranskaka med kanderad apelsin

  • AvLena Söderström
Recept på saffranskaka med kanderad apelsin
Saffran är en av julens mesta och bästa kryddor och ger god smak åt denna saftiga kaka med kanderade apelsiner.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Brand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini

Saffranskaka med kanderad apelsin

Saftig kaka med smak av saffran. Toppa med kanderade apelsinskivor.

Saffranskaka med kanderad apelsin
Lena Söderström

8 bitar

Tid: 40 minuter + tid i ugn

Du behöver:

2 ägg
3 dl strösocker
½ g saffran
1 ½ dl mjölk
175 g smör, smält
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:

3 dl florsocker, siktat
Ca 1 ½ msk pressad apelsin
2 tsk vaniljsocker
35 g smält smör

Kanderade apelsinskivor:

2 små apelsiner
1 ½ dl strösocker
1 dl vit sirap

Gör så här:

  1. Kanderade apelsinskivor: Tvätta och torka apelsinerna noga och skiva dem. Blanda socker och sirap i en släpplätt-panna, koka upp under omrörning tills sockret lösts sig. Lägg i apelsin­skivorna och koka dem i ca 5 minuter, rör om då och då. Sjud i ytterligare ca 10 minuter tills skivorna blir genomskinliga. Vänd dem med en gaffel 4–5 gånger under tiden.
  2. Ta upp och lägg ski­vorna på bak­plåtspapper. Låt kallna och lossa dem sedan försiktigt.
  3. Smörj och bröa en springform, 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175°.
  4. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda saffranet i mjölken och rör ner i smeten ­tillsammans med smöret. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda till en slät smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Stjälp upp kakan på ett fat. Låt svalna.
  6. Glasyr: Rör ihop ingredienserna, tillsätt lite vatten om det behövs. Ringla glasyren över kakan. Låt glasyren halvstelna i 15–20 minuter.
  7. Garnera med apelsinskivor och låt glasyren stelna ytterligare i ca 30 minuter.

Så gör du en enkel one pot pasta med saffran och tomat

Brand logo
Så gör du en enkel one pot pasta med saffran och tomat

Foto: Lena Söderström