Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Så öppnar du en champagne på rätt sätt – och så sabrerar du

02 aug, 2022 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Maya Samuelsson tittar in i kameran och bär ett orange set.
Finns det ett klassikt sätt att öppna en champagne på? Och hur sabrerar du mousserande viner? Här visar dryckesexperten Maya Samuelsson exakt hur du ska göra.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hur öppnar man en champagne? De finns flera olika vis. Här berättar och visar dryckesexperten Maya Samuelsson exakt hur du ska gå tillväga.

Öppna en champagneflaska – så gör duBrand logo
Öppna en champagneflaska – så gör du

– Det första man måste göra när en champagne ska öppnas, det är att ta bort foliet. Oftast finns det verktyg som kan hjälpa en med det, men om champagnen ska öppnas på det klassiska viset, då ska man alltid skära bort foliet, berättar Maya och fortsätter:

– Nästa steg är att ta bort grimman. Grimman finns där för att hålla fast korken. Det är ett väldigt hårt tryck i flaskorna. Lägg en hand på, snurra upp grimman. Alltid tre varv, sex halva varv, säger hon.

När ni ska öppna, då tar ni upp flaskan. Vinkla den lite, snurra botten, inte toppen. Snurra botten sakta och kontrollerat. Håll i korken tills det pyser till lite. Klart!

Annons

SÅ SABRERAR DU – STEG FÖR STEG

Det finns även ett annat sätt att öppna mousserande vin på, som är lite festligare och lite farligare för de som är sugna på det.

Dryckesexperten Maya Samuelsson tipsar här hur du ska sabrera ditt mousserande vin rätt.

– Här kan man låta grimman vara på. Det är dock lite svårare, så jag skulle tipsa att ta av den. Men se till att ha koll på korken, för så fort grimman är av, så kan den poppa iväg, berättar Maya.

Du kan känna två ”halvor” som man har satt ihop flaskan av. De två strängarna som går längs flaskan, där är det som mest ömtåligt. Där ska ni använda er sabel.

– Man kanske inte har en sabel hemma, då kan man jobba med andra saker. Det bästa är att använda någonting som är relativt rakt. Det kan vara spetsigt som en kniv. Jag använder baksidan av sabeln. Huvudsaken är att den är kantig, så att vi träffar ytan väldigt bra, säger hon.

Såhär sabrerar du:

  1. Ta av grimman och så fort den är av ska man vara försiktig med korken.
  2. Snurra flaskan så du har ena strängen mot dig och luta flaskan lite.
  3. Värm upp strängen med sabeln genom att dra sabeln mot strängen upp och ner. Nu ska du hitta rätt punkt och det är längst linjen.
  4. Dra sabeln längst linjen och sikta på någonting längre bort, sen drar ni den rakt genom flaskan.

– Om det går bra, då ska man ha ett vackert snitt. Så länge det är ett vackert snitt, då kan man dricka ur den. Inte direkt ur flaskan, men ur vinet som är i, för att allt glassplitter et cetera har åkt iväg, avslutar Maya och häller upp champagne i ett glas.

Video: Se här hur du sabrerar champagneBrand logo
Video: Se här hur du sabrerar champagne

Funderar du på vilken man man kan bjuda på när du ska servera mousserande vin? Det kan du se här.

Annons