Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Rostasbiff med tomatsallad och tryffelaioli

14 apr, 2023 
AvPernille Skjødt
Recept på rostasbiff med tomatsallad och tryffelaioli
Rostas är fint mört kött som förtjänar det bästa sällskapet – alltså tryffelaioli och tomatsallad!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en lyxig laxsalladBrand logo
Så gör du en lyxig laxsallad

Rostasbiff med tomatsallad och tryffelaioli

Rostas är den möraste biten av rostbiffen och kan tillagas som oxfilé.

Låt rostasbiffen skina i sällskap med tomatsallad och tryffelaioli

4 portioner

Annons

Du behöver:

4 tjocka skivor rostas
2 msk olivolja till stekning
Salt och peppar

Tomatsallad:

250 g körsbärstomater
2 nektariner
75 g babyspenat
½ rödlök
3 små gurkor, ”skolgurkor”
1 näve basilika

Citrondressing:

2 msk citronsaft
2 msk olivolja
2 msk honung
Salt och peppar

Tryffelaioli:

2 äggulor
1 tsk fransk dijonsenap
2 tsk citronjuice
2 dl rapsolja
½ msk vit tryffelolja
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
2 krm mald vitpeppar
1 msk crème fraiche

Tillbehör:

Ev pommes, eller grillat bröd

Gör så här:

  1. Tryffelaioli: lägg de rumsvarma ägggulorna i en skål, tillsätt senap och citronsaft. Vispa kraftigt med till exempel stavmixer. Tillsätt rapsoljan droppvis. Rör ner crème fraiche. Smaka av med tryffelolja, pressad vitlök, salt och peppar.
  2. Tomatsallad: Skölj och halvera tomaterna. Skölj och klyfta nektarinerna. Skölj och torka spenaten. Skala och tärna rödlöken fint. Skölj och skiva gurkorna. Vänd ihop nektariner, spenat, rödlök och gurka i en skål. Vispa ihop dres­singen och ringla över. Toppa med tomaterna och plockad basilika.
  3. Pensla biffarna med olja och stek dem i het (grill-)panna i 2–3 minuter på var sida. Salta och peppra och låt vila ett par minuter.
  4. Servera biffarna med tomatsallad, aioli och ev pommes eller bröd.

Foto: Columbus Leth

Annons