Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Gratinerad hummer med krämig bearnaise

24 feb, 2023 
AvJessica Lek
Recept på gratinerad hummer med krämig bearnaise
Bearnaise är svenskarnas favoritsås – klart den förtjänar att serveras till gratinerad hummer!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxiga nudlar på fyra minuterBrand logo
Lyxiga nudlar på fyra minuter

Gratinerad hummer med krämig bearnaise

Skaldjur med bearnaise? Javisst!

Ingen tackar nej till gratinerad hummer med krämig bearnaise

4 portioner

Annons

Du behöver:

2 färdigkokta humrar à 450 g
25 g smör
400 g rotfrukter, i tärningar
3 msk mild olivolja
Svartpeppar
4 kvistar timjan
6 små kålblad av valfri sort
Olja till stekning
4–6 msk pickles av valfri sort
4 msk örter, t ex lila basilika, grekisk basilika, bronsfänkål

Bearnaisesås:

1 kruka dragon, bladen, spara 6 kvistar
1 dl vinäger
8 svartpepparkorn
1 schalottenlök, grovhackad
5 äggulor
100 ml klarat smör, varmt
½ tsk cayennepeppar
1 citron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Dela humrarna på mitten på längden med en vass kniv, skär från huvudet till stjärten. Bre på smör, strö över rikligt med flingsalt och grilla med köttsidan ner ca 1 min. Håll varma.
  2. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form, häll oljan på och strö över salt, nymalen peppar och timjan. Låt gå i ugnen cirka 35 minuter tills rotfrukterna är krispiga på ytan och genomstekta.
  3. Hetta upp oljan till 170°, stek kålbladen krispiga på båda sidor, två åt gången. Låt rinna av på hushållspapper, salta efter smak.
  4. Bearnaise: Mixa dragonbladen. Lägg de sparade dragonkvistarna tillsammans med vinäger, pepparkorn och schalottenlök i en kastrull och låt koka upp. Reducera till 1/3 av vätskan. Sila av och lägg 25 ml av vätskan i en skål. Låt svalna något. Vispa ner äggulorna och fortsätt vispa över vattenbad på värme, tills det skummar. Ta från värmen och vispa ner den resterande vätskan, samt det varma smöret i en tunn stråle tills du fått en majonnäsliknande sås. Rör ner den mixade dragonen och smaka av med salt, cayennepeppar och eventuellt en skvätt färsk citronsaft.
  5. Snitta humrarna, lägg i ugnsfast form och bre smör på köttet. Gratinera högt upp i ugnen i 5–10minuter tills de fått färg.
  6. Fördela grönsaker och hummer på tallrikar. Toppa med pickles och örter, servera med bearnaise.

Av: Maaike Koorman Foto: Alan Jensen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons