Gratinerad hummer med krämig bearnaise

Recept på gratinerad hummer med krämig bearnaise

JENSEN ALAN
Bearnaise är svenskarnas favoritsås – klart den förtjänar att serveras till gratinerad hummer!
24 februari, 2023
Lyxiga nudlar på fyra minuter
2:44

Efter reklamen: Lyxiga nudlar på fyra minuter

(2:44)

Slå på ljud

Gratinerad hummer med krämig bearnaise

Skaldjur med bearnaise? Javisst!

Ingen tackar nej till gratinerad hummer med krämig bearnaise
JENSEN ALAN

4 portioner

Du behöver:

2 färdigkokta humrar à 450 g
25 g smör
400 g rotfrukter, i tärningar
3 msk mild olivolja
Svartpeppar
4 kvistar timjan
6 små kålblad av valfri sort
Olja till stekning
4–6 msk pickles av valfri sort
4 msk örter, t ex lila basilika, grekisk basilika, bronsfänkål

Bearnaisesås:

1 kruka dragon, bladen, spara 6 kvistar
1 dl vinäger
8 svartpepparkorn
1 schalottenlök, grovhackad
5 äggulor
100 ml klarat smör, varmt
½ tsk cayennepeppar
1 citron

Hummersallad med grape och avokado

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Dela humrarna på mitten på längden med en vass kniv, skär från huvudet till stjärten. Bre på smör, strö över rikligt med flingsalt och grilla med köttsidan ner ca 1 min. Håll varma.
  2. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form, häll oljan på och strö över salt, nymalen peppar och timjan. Låt gå i ugnen cirka 35 minuter tills rotfrukterna är krispiga på ytan och genomstekta.
  3. Hetta upp oljan till 170°, stek kålbladen krispiga på båda sidor, två åt gången. Låt rinna av på hushållspapper, salta efter smak.
  4. Bearnaise: Mixa dragonbladen. Lägg de sparade dragonkvistarna tillsammans med vinäger, pepparkorn och schalottenlök i en kastrull och låt koka upp. Reducera till 1/3 av vätskan. Sila av och lägg 25 ml av vätskan i en skål. Låt svalna något. Vispa ner äggulorna och fortsätt vispa över vattenbad på värme, tills det skummar. Ta från värmen och vispa ner den resterande vätskan, samt det varma smöret i en tunn stråle tills du fått en majonnäsliknande sås. Rör ner den mixade dragonen och smaka av med salt, cayennepeppar och eventuellt en skvätt färsk citronsaft.
  5. Snitta humrarna, lägg i ugnsfast form och bre smör på köttet. Gratinera högt upp i ugnen i 5–10minuter tills de fått färg.
  6. Fördela grönsaker och hummer på tallrikar. Toppa med pickles och örter, servera med bearnaise.

Av: Maaike Koorman Foto: Alan Jensen