Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Midsommarmat Midsommardrinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Rostade bagels, fröknäcke, ost och blåbärsmarmelad

04 jul, 2025
AvElisabeth Johansson
Rostade bagels, fröknäcke, ost och blåbärsmarmelad
Susanna Blåvarg
Gör som matskribenten Elisabeth Johansson gjorde på sitt besök i Yellowstone – duka upp en lyxig ostbricka i vildmarken med lokala godsaker som bagels, ostar och blåbärsmarmelad.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Rostade bagels, fröknäcke, ost och blåbärsmarmelad

Goda lokalproducerade ostar med tillbehör, gott till en kopp te eller kaffe på utflykten.

Rostade bagels, fröknäcke, ost och blåbärsmarmelad
Susanna Blåvarg
Annons

Ca 10 knäcke

Tid: 2 timmar

Du behöver:

Fröknäcke:

2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
2 msk linfrön
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl kokhett vatten
½ dl solrosolja
1 tsk flingsalt

Blåbärsmarmelad:

4 dl blåbär
2–3 msk vatten
2 dl syltsocker
½ tsk mald anis

Tillbehör:

Olika ostar
Bagels

Gör så här:

  1. Fröknäcke: Sätt ugnen på 130°. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Häll på kokhett vatten och olja. Rör om.
  2. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, den ska vara lika stor som en plåt. Ta bort det översta pappret och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 1–1 ½ timme. Låt svalna. Bryt sedan i bitar.
  3. Marmelad: Lägg bären i en kastrull, häll på vattnet, koka upp och rör om. Häll på syltsockret. Rör om och koka upp. Låt sjuda i ca 5 minuter. Häll upp sylten på en burk.
  4. Servera marmeladen på rostade eller grillade bagels och fröknäcke tillsammans med lokala ostar.
Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumiBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #7 - Salladsbowl med sesamavokado och grillad halloumi

Foto: Susanna Blåvarg

Annons