Rostade bagels, fröknäcke, ost och blåbärsmarmelad
04 jul, 2025
AvElisabeth Johansson
Gör som matskribenten Elisabeth Johansson gjorde på sitt besök i Yellowstone – duka upp en lyxig ostbricka i vildmarken med lokala godsaker som bagels, ostar och blåbärsmarmelad.
Annons
Rostade bagels, fröknäcke, ost och blåbärsmarmelad
Goda lokalproducerade ostar med tillbehör, gott till en kopp te eller kaffe på utflykten.
Annons
Ca 10 knäcke
Tid: 2 timmar
Du behöver:
Fröknäcke:
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
2 msk linfrön
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl kokhett vatten
½ dl solrosolja
1 tsk flingsalt
Blåbärsmarmelad:
4 dl blåbär
2–3 msk vatten
2 dl syltsocker
½ tsk mald anis
Tillbehör:
Olika ostar
Bagels
Gör så här:
- Fröknäcke: Sätt ugnen på 130°. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Häll på kokhett vatten och olja. Rör om.
- Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, den ska vara lika stor som en plåt. Ta bort det översta pappret och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 1–1 ½ timme. Låt svalna. Bryt sedan i bitar.
- Marmelad: Lägg bären i en kastrull, häll på vattnet, koka upp och rör om. Häll på syltsockret. Rör om och koka upp. Låt sjuda i ca 5 minuter. Häll upp sylten på en burk.
- Servera marmeladen på rostade eller grillade bagels och fröknäcke tillsammans med lokala ostar.
Foto: Susanna Blåvarg
Annons