Rimmade kammusslor med svart aioli

01 nov, 2022 
AvLinn Grubbström
AvTimm Vladimir
Recept på rimmade kammusslor med svart aioli
Rimmade kammusslor med svart aioli blir extra lyxiga om de serveras i vackra snäckskal.
Annons
Middag hos Wood: Vodkapasta
Middag hos Wood: Vodkapasta

Rimmade kammusslor med svart aioli

Svart vitlök finns i välsorterade affärer, men den vanliga vita går också bra att använda.

Börja middagen med rimmade kammusslor med svart aioli

4 portioner

Annons

Du behöver:

8 stora kammusslor
1 msk salt
2 tsk socker

Picklad rödlök:

½ rödlök
1 dl vatten
1 dl vinäger
50 g (½ dl) socker
2 stjärnanis

Citronolja:

1 citron
1 dl olivolja

Svart aioli:

4 klyftor svart vitlök
1 dl majonnäs

Till servering:

Färsk dill
Små salladsblad, gärna röda

Gör så här:

  1. Rimmade musslor: Ta vid behov bort slutarmuskel och skägg från musslorna och strö över salt och socker. Lägg i kylen minst 8 timmar eller över natten. Borsta bort överflödigt salt och socker och skär musslorna i tunna skivor.
  2. Picklad rödlök: Skala och klyfta rödlöken. Koka upp vatten, vinäger, socker och stjärnanis och lägg i lökskivorna. Stäng av värmen och låt dra i 1 timme.
  3. Citronolja: Skär skalet av citronen och lägg skalet i olja i en kastrull. Värm försiktigt till cirka 80°, stäng av och låt dra i ½ timme.
  4. Svart aioli: Skala och riv vitlöken, blanda med majonnäs och lägg i spritspåse.
  5. Servering: Lägg upp skivad kammussla på tallrikar. Toppa med picklad rödlök, citronolja, svart aioli och färska örter.

Foto: Philip Høpner, Columbus Leth

Annons