Kammusslor med krispig fänkål och beurre blanc

Recept på kammusslor med krispig fänkål och beurre blanc

Columbus Leth
Kammusslor smakar som bäst när de inte tillagas för mycket. Servera kammusslan med krispig fänkål och en lätt beurre blanc.
09 augusti, 2021
TV: Så väljer du rätt vinglas till rätt vin
0:43

Efter reklamen: TV: Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

(0:43)

Kammusslor med krispig fänkål och beurre blanc

Hittar du inte kammusslor med skal, servera musslan på ett litet rundat fat i stället.

Så tillagar du kammusslor med krispig fänkål och beurre blanc
Columbus Leth

4 förrättsportioner

Du behöver:

4 kammusslor, gärna i sitt skal
2 msk olivolja med röksmak
Salt och nymalen svartpeppar
¼ fänkål

Beurre blanc:

1 schalottenlök
1 msk olivolja för stekning
1 lagerblad
2 dl vitt vin
5 hela pepparkorn
100 g kallt smör

Gör så här:

  1. Öppna skalen på kammusslorna. Skär försiktigt ut musslan och eventuell rom. Tvätta skalen noga. Lägg tillbaka musslan och eventuell rom i skalet, låt skalen ligga på isbädd eller hö för vacker effekt. Ringla över röksmakande olja och krydda med salt och peppar.
  2. Ansa fänkålen och skär i supertunna skivor, gärna med mandolin. Lägg fänkålen i isvatten i 10 minuter, låt sedan rinna av.
  3. Skala löken, strimla och stek den i olja tillsammans med lagerblad och eventuella bortputsade rester från fänkålen. Häll över vin och pepparkorn. Låt småputtra och reducera tills det återstår 2–3 msk vätska. Sila av innehållet och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Vispa ner kallt smör i såsen.
  4. Toppa pilgrimsmusslorna med krispig fänkål och en klick beurre blanc.

Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth

TV: Klassiska desserter – med en twist
1:58

Efter reklamen: TV: Klassiska desserter – med en twist

(1:58)

Missa inte

Grillade havskräftor med färskostsröra med sting

Det går inte att få nog av skaldjur!

Lyxig förrätt med kammusslor och ramslöksmajo

En förrätt med wow-faktor!

Grillad sparris med räkor och syrad grädde

En lyxig twist på räksallad!