Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Riesling fyller 589 år – 13 mars firas Tysklands mest ikoniska druva

22 feb, 2024 
AvNami Kawakita
Riesling fyller 589 år – 13 mars firas Tysklands mest ikoniska druva
Philipp von Ditfurth
Om vi säger riesling tänker nog många direkt på Tyskland och toner av gröna äpplen, citrus och honung är det som drar sig till minnes. I år fyller den ikoniska druvan hela 589 år!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckescoachen #8 – Skillnaden mellan champagne, cava och proseccoBrand logo
Dryckescoachen #8 – Skillnaden mellan champagne, cava och prosecco

Den längsta rieslingtraditionen återfinner man i Mosel och Rheingau i Tyskland och det är i just Rheingau som man hittat det första omnämnandet av druvan, daterat hela vägen tillbaka till den 13 mars 1435. Därför har Wines of Germany utsett det till rieslings officiella födelsedag.

Rieslings djupa rötter

Ända sedan medeltiden har riesling varit tyskarnas favoritdruva och dess rika historia börjar i Rhendalen och härstammar från vilda druvor som korsats med de klassiska druvsorterna Traminer och Weißer Heunisch. Resultatet blev en frostbeständig och syrlig druva som än idag är kännetecknande för riesling. Druvan trivs i svalare klimat, vilket har gett den de karakteristiska tonerna av citrus, gröna äpplen, päron och honung. Det är ytters sällan som druvan fatlagras då honungstonerna blir ännu tydligare efter lagring och de gröna tonerna ersätts med gula plommon och torkad frukt.

Annons

Men druvan får olika karaktär beroende på var den odlas – Moselvinerna är lättare, friskare och elegantare medan vinerna från anrika Rheingau är fylligare och torrare med en tydlig ton av petroleum. I soliga Alsace, som ligger på gränsen till Tyskland i norra Frankrike, produceras framförallt en torr riesling och åker du till de svalare delarna i Australien växer druvorna på hög höjd som ger dem en hög fruktsyra med en doft av lime och mineral. Du kan också hitta riesling i USA, Nya Zeeland, Sydafrika och Chile.

Vackra vyer i Rheingau, Tyskland.
Vackra vyer i Rheingau, Tyskland.Wilfried Wirth

En tidlös ikon

Tyska vita viner har under de senaste två åren sett en imponerande ökning av marknadsandelen i Sverige. Tyskland har därmed klättrat till det tredje största vitvinslandet hos Systembolaget mätt i värde. Allt fler svenskar har upptäckt riesling, både som sällskapsdryck och i kombination med mat.

Annons

– Riesling är världens bästa vitvinsdruva där terroiren verkligen avspeglar sig i glaset i allt från knastertorra till söta viner och där den höga syran alltid balanserar upplevelsen. Den går att dricka ung och har samtidigt en enorm utvecklingspotential när den lagras, säger vinimportören och krögaren Erik Florén från restaurang E&G.

Genom druvans förmåga att kunna växa på fler platser i världen har riesling blivit en tidlös ikon och du kan hitta en riesling för varje tillfälle. En amerikansk riesling med en aning sötma gör sig otroligt bra med kräftor och en blommigare variant från Alsace är som gjord för att möta asiatiska rätter med med sötsyrlighet och kryddhetta från chili, ingefära eller wasabi.

Elin Grubes tre bästa rieslingviner

Självklart frågade vi vår vinexpert Elin Grube om hennes tre bästa rieslingviner och vad hon parar ihop dem med!

Budget:

Leth Riesling Selection 2022, Österrike, Niederösterreich (2581), 101 kr.

Leth Riesling Selection 2022, Österrike, Niederösterreich (2581), 101 kr.

Hos familjen Leth värnar man om både människor och miljö vad gäller vinproduktionen – och till riktigt bra pris gör man flera hyllade vita viner, bland annat denna riesling. Här i riktigt frisk och citrusdriven stil med toner av pigga gröna äpplen, kvitten, citron och lime. Gott som pigg fördrink till pilgrimsmusslor med skaldjursmajonnäs.

Mellan:

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2022, Tyskland, Rheingau (70626), 161 kr.

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2022, Tyskland, Rheingau (70626), 161 kr.

Tysk riesling blir inte bättre än så här i den här prisklassen. Det här är en juvel i fasta sortimentet – som dessutom skulle kosta mer om du faktiskt köpte den på plats i Rheingau. Ett fynd alltså. Druvorna kommer från vingårdar i härligt söderläge – det märks på frukten som är solmogen men också har en imponerande fräschör. Det är hög syra och spänstig frukt med inslag av äpplen, vit persika, gråpäron och citrus med en charmig mineralisk avslutning. Ett riktigt bra vin att lagra, då det kommer visa upp fina, mogna sötfruktiga toner med åren. Drick till krispiga rårakor med räkor och lax.

Lyx:

Dopff Grand Cru Schoenenbourg 2019, Frankrike, Alsace (6484), 241 kr, BS.

Dopff Grand Cru Schoenenbourg 2019, Frankrike, Alsace (6484), 241 kr, BS.

Familjeägda Dopff au Moulin grundades redan på 1500-talet och det är nu 11:e generationen som gör vin i franska Alsace. Denna region i nordöstra Frankrike är bland annat känd för sina härlig riesling-viner och här har vi en Grand cru-stämplad flaska i ny, skinande årgång dessutom. Doften är tilltalande floral med subtil ton av petroleum som är vanligt att hitta i rieslingviner. Det är klipp i syran och smakar av mogna päron, vit persika, gula äpplen, solmogen citrus och en finish som tonar ut i en mineralisk, salt och läcker upplevelse. Vingården där druvorna till detta vin är odlade heter Schoenenbourg, som betyder "den vackra kullen”. På tallriken? Fish tacos med hot mayo och mangosalsa.

Foto: Philipp Von Ditfurth/TT, Wilfried Wirth/TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons