Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Rabarberkompott med maränger och vaniljglass

26 maj, 2023
AvLouisa Lorang
Recept på rabarberkompott med maränger och vaniljglass
Rabattens stjärna rabarber har huvudrollen i denna kompott med hemgjorda maränger och vaniljglass som toppas med pistaschnötter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du drinken Pink on pink med ginBrand logo
Så gör du drinken Pink on pink med gin

Rabarberkompott med maränger och vaniljglass

Slutet gott, allting gott med denna sötsyrliga dessert.

Somrig rabarberkompott med maränger och vaniljglass serveras direkt i glaset

6 portioner

Annons

Du behöver:

500 g rabarber (cirka 3 stjälkar)
1 vaniljstång
1 msk vatten
4 ½ dl strösocker

Maränger:

4 äggvitor
3 dl florsocker
1 nypa salt

Till servering:

1 liter vaniljglass
1 msk skalade osaltade pistaschnötter

Gör så här:

  1. Maränger: Sätt ugnen på 120°. Vispa äggvitorna med elvisp i en ren bunke. Tillsätt florsocker lite i taget och vispa tills det bildas toppar. Tillsätt salt.
  2. Klicka ut marängtoppar med en sked på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 60–70 minuter eller tills de är spröda. Stäng av ugnen, öppna ugnsluckan lite och låt marängerna stå på eftervärmen i minst 1 timme.
  3. Rensa rabarbern och skär stängerna i små bitar. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka rabarber, vatten, vaniljfrön, socker och den tomma vaniljstången i en kastrull. Låt sjuda på svag värme i 8–10 minuter.
  4. Ta bort vaniljstången och låt kompotten svalna och sedan kallna i kylskåpet.
  5. Servering: Ta bort lite vätska från rabarberkompotten och fördela den i botten av 6 glas. Hacka pistaschnötterna. Toppa kompotten med maränger, vaniljglass och pistaschnötter. Servera.

Foto: Rikke Westesen

Annons