Rabarberkompott med maränger och vaniljglass
26 maj, 2023
AvLouisa Lorang
Rabattens stjärna rabarber har huvudrollen i denna kompott med hemgjorda maränger och vaniljglass som toppas med pistaschnötter!
Annons
Rabarberkompott med maränger och vaniljglass
Slutet gott, allting gott med denna sötsyrliga dessert.
6 portioner
Annons
Du behöver:
500 g rabarber (cirka 3 stjälkar)
1 vaniljstång
1 msk vatten
4 ½ dl strösocker
Maränger:
4 äggvitor
3 dl florsocker
1 nypa salt
Till servering:
1 liter vaniljglass
1 msk skalade osaltade pistaschnötter
Gör så här:
- Maränger: Sätt ugnen på 120°. Vispa äggvitorna med elvisp i en ren bunke. Tillsätt florsocker lite i taget och vispa tills det bildas toppar. Tillsätt salt.
- Klicka ut marängtoppar med en sked på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 60–70 minuter eller tills de är spröda. Stäng av ugnen, öppna ugnsluckan lite och låt marängerna stå på eftervärmen i minst 1 timme.
- Rensa rabarbern och skär stängerna i små bitar. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka rabarber, vatten, vaniljfrön, socker och den tomma vaniljstången i en kastrull. Låt sjuda på svag värme i 8–10 minuter.
- Ta bort vaniljstången och låt kompotten svalna och sedan kallna i kylskåpet.
- Servering: Ta bort lite vätska från rabarberkompotten och fördela den i botten av 6 glas. Hacka pistaschnötterna. Toppa kompotten med maränger, vaniljglass och pistaschnötter. Servera.
Foto: Rikke Westesen
Annons