Rabarberkompott med maränger och vaniljglass

Recept på rabarberkompott med maränger och vaniljglass

Rikke Westesen
Rabattens stjärna rabarber har huvudrollen i denna kompott med hemgjorda maränger och vaniljglass som toppas med pistaschnötter!
26 maj, 2023
Så gör du drinken Pink on pink med gin
1:15

Efter reklamen: Så gör du drinken Pink on pink med gin

(1:15)

Slå på ljud

Rabarberkompott med maränger och vaniljglass

Slutet gott, allting gott med denna sötsyrliga dessert.

Somrig rabarberkompott med maränger och vaniljglass serveras direkt i glaset
Rikke Westesen

6 portioner

Du behöver:

500 g rabarber (cirka 3 stjälkar)
1 vaniljstång
1 msk vatten
4 ½ dl strösocker

Maränger:

4 äggvitor
3 dl florsocker
1 nypa salt

Till servering:

1 liter vaniljglass
1 msk skalade osaltade pistaschnötter

Rabarber­soppa med tonkaglass – en dessertsuccé

Gör så här:

  1. Maränger: Sätt ugnen på 120°. Vispa äggvitorna med elvisp i en ren bunke. Tillsätt florsocker lite i taget och vispa tills det bildas toppar. Tillsätt salt.
  2. Klicka ut marängtoppar med en sked på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 60–70 minuter eller tills de är spröda. Stäng av ugnen, öppna ugnsluckan lite och låt marängerna stå på eftervärmen i minst 1 timme.
  3. Rensa rabarbern och skär stängerna i små bitar. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka rabarber, vatten, vaniljfrön, socker och den tomma vaniljstången i en kastrull. Låt sjuda på svag värme i 8–10 minuter.
  4. Ta bort vaniljstången och låt kompotten svalna och sedan kallna i kylskåpet.
  5. Servering: Ta bort lite vätska från rabarberkompotten och fördela den i botten av 6 glas. Hacka pistaschnötterna. Toppa kompotten med maränger, vaniljglass och pistaschnötter. Servera.

Foto: Rikke Westesen