Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Rabarber­soppa med tonkaglass

24 feb, 2023 
AvLouisa Lorang
Recept på rabarbersoppa med tonkaglass
Tonkabönan doftar lite som mandel med mycket tydliga toner av vanilj, kakao och anis – smaker som gör sig perfekt med en iskall rabarbersoppa.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glassBrand logo
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glass

Rabarber­soppa med tonkaglass

Iskall rabarbersoppa – en dessertsuccé.

Bjud på en iskall rabarbersoppa med tonkaglass

6 portioner

Du behöver:

800 g rabarber
½ vaniljstång
5 ½ dl strösocker
5 dl vatten

Annons

Tonkaglass:

5 dl standardmjölk
5 dl vispgrädde
1 ¼ dl + ½ dl strösocker
100 g (ca 0,7 dl) glukossirap
1 torkad tonkaböna
1 knivsudd salt
6 äggulor

Till servering:

Lite färsk mynta
1 msk osaltade pistaschnötter utan skal

Gör så här:

  1. Tonkaglass: Häll mjölk, grädde, 1 1/4 dl strösocker, glukossirap, finriven tonkaböna och salt i en kastrull och låt koka sakta under omrörning tills socker och sirap har smält. Vispa lätt ihop äggulorna med 1/2 dl socker i en bunke. Vispa ner hälften av den varma mjölkblandningen. Häll tillbaka krämen i kastrullen. Vispa över svag värme i ca 5 minuter, tills krämen tjocknar något. Häll över krämen i en kall skål och fortsätt vispa i ett par minuter. Kyl ner smeten och kör sedan i glassmaskin ca 45 minuter till en fast glass eller ställ in i frysen och rör om då och då till en krämig glass.
  2. Skölj rabarbern och skär i mindre bitar. Släng topp och rotände. Dela rabarberstången med en vass kniv och skrapa ut fröna. Lägg rabarber, vaniljfrön och -stång, socker och vatten i en kastrull och låt koka upp och småkoka i 15–20 minuter. Slå av värmen och låt dra i ytterligare 15 minuter. Sikta soppan genom en finmaskig sil och ställ kallt till servering. Soppan ska vara iskall och kan med fördel göras dagen före servering.
  3. Servering: Fördela soppan i djupa tallrikar och lägg en kula tonkaglass i varje tallrik. Pynta med mynta och finhackade pistaschnötter och servera.

Foto: Columbus Leth och Lene Samsø

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons