Rabarbergifflar med mandel
Rabarber och mandelmassa är en oslagbar kombo.
12 stycken
Du behöver:
80 g smör
2 dl filmjölk
25 g jäst
1 ägg
30 g strösocker ( 1/3 dl)
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
425 g vetemjöl (7 dl)
Fyllning:
75 g mandelmassa
75 g mjukt smör
75 g strösocker (knappt 1 dl)
250 g rabarber
Topping:
1 ägg
20 g sötmandel

Rabarbertrifle med drömmar och len mascarponekräm
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner filmjölk. Låt svalna till 37°. Smula ner jästen och rör ut i vätskan. Tillsätt ägg, socker, vaniljsocker, salt och vetemjöl och jobba ihop väl till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för klibbig. Låt jäsa under bakduk i en skål i rumstemperatur, ca 1 timme.
- Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Rör ihop med smör och socker. Ansa rabarbern och skiva den tunt. Kavla ut degen på mjölat bord till en stor rektangel, ca 15x90 cm. Skär i 12 lika stora trekanter. Lägg en stor tesked mandelmassefyllning och några bitar rabarber i den breda basen på varje trekant. Rulla ihop till gifflar och lägg med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem lätt. Låt jäsa ytterligare ca 15minuter. Sätt ugnen på 200° varmluft eller 225° över- och undervärme.
- Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter tills de är gyllenbruna och genomgräddade. Låt svalna på galler. Servera dem gärna ljumma. Pudra eventuellt över lite florsocker.
Foto: Columbus Leth