Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Rabarbergifflar med mandel

26 maj, 2023 
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på rabarbergifflar med mandel
Bäst du sparar det här receptet – för när du väl gjort dessa rabarbergifflar med mandel kommer du vilja göra dem om och om igen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Rabarbergifflar med mandel

Rabarber och mandelmassa är en oslagbar kombo.

Magiska rabarbergifflar med mandel att baka om och om igen

12 stycken

Annons

Du behöver:

80 g smör
2 dl filmjölk
25 g jäst
1 ägg
30 g strösocker ( 1/3 dl)
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
425 g vetemjöl (7 dl)

Fyllning:

75 g mandelmassa
75 g mjukt smör
75 g strösocker (knappt 1 dl)
250 g rabarber

Topping:

1 ägg
20 g sötmandel

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner filmjölk. Låt svalna till 37°. Smula ner jästen och rör ut i vätskan. Tillsätt ägg, socker, vaniljsocker, salt och vetemjöl och jobba ihop väl till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för klibbig. Låt jäsa under bakduk i en skål i rumstemperatur, ca 1 timme.
  2. Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Rör ihop med smör och socker. Ansa rabarbern och skiva den tunt. Kavla ut degen på mjölat bord till en stor rektangel, ca 15x90 cm. Skär i 12 lika stora trekanter. Lägg en stor tesked mandelmassefyllning och några bitar rabarber i den breda basen på varje trekant. Rulla ihop till gifflar och lägg med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem lätt. Låt jäsa ytterligare ca 15minuter. Sätt ugnen på 200° varmluft eller 225° över- och undervärme.
  3. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter tills de är gyllenbruna och genomgräddade. Låt svalna på galler. Servera dem gärna ljumma. Pudra eventuellt över lite florsocker.

Foto: Columbus Leth

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons