Pasta med krämig ugnsrostad tomatsås ­

Recept på pasta med krämig ugnsrostad tomatsås ­

Columbus Leth
En pasta med krämig ugnsrostad tomatsås – som sköter sig själv i ugnen! Hur enkelt?
06 september, 2022
Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspasta
6:16

Efter reklamen: Cookalong med Frida Lund: Så lagar du en enkel vardagspasta

(6:16)

Slå på ljud

Pasta med krämig ugnsrostad tomatsås ­

Magisk, smakrik och krämig tomatsås som sköter sig själv i ugnen!

Lättlagad pasta med krämig ugnsrostad tomatsås ­
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

400 g tagliatelle
500 g körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk chiliflakes
1 tsk socker
1 msk koncentrerad grönsaksfond
3 msk olivolja
1 dl vitt vin
Salt och nymalen svartpeppar
50 g pecorino
100 g rucola

Pappardelle med svamp, nötter och parmesan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala vitlöksklyftan och skär i tunna skivor. Skölj tomaterna, skär i fjärdedelar och lägg i en ugnsfast form. Tillsätt vitlöksskivor, chiliflakes, socker, grönsaksfond, olivolja, vin, salt och peppar i formen och rör om. Ugnsrosta tomaterna i ugnen i cirka 15–20 minuter tills tomaterna och vitlöken är mjuka men inte fått färg.
  2. Koka under tiden pastan riktigt al dente (med mycket tuggmotstånd). Ta upp pastan och låt rinna av, spara lite av pastavattnet. Ta ut formen ur ugnen, häll upp allt i en traktörpanna, se till att all god vätska från formen kommer med. Mixa ihop såsen grovt med en stavmixer.
  3. Lyft ner pastan i såsen, rör om så all pasta täcks av sås och låt allt bli varmt. Späd såsen med några extra skedar av pastavattnet. Servera pastan med mycket färskriven pecorino och rucola på toppen.

Så gör du drinken Pink on pink med gin

Se klippet här!

Foto: Peter Kam