9 olika sorters hunger – lär dig skillnaden!

Är du hungrig eller bara sugen på något gott?

Är du verkligen hungrig på riktigt eller är du bara bara sugen på något gott? Det finns olika sorters hunger och ibland är det svårt att veta skillnaden.
12 maj, 2019

Många av oss känner igen oss i att vi gärna äter något gott framför tv:n på kvällen eller när vi är uttråkade och inte är sysselsatta med något. Men betyder det att vi är hungriga på riktigt och att vår kropp behöver mer energi – eller är det bara en dålig vana?

Här är 9 typer av hunger som kan få dig att lättare förstå hur din kropp fungerar:

1. Riktig hunger

Riktig hunger är (såklart!) den viktigaste typen av hunger eftersom den säger till när du måste äta. När du känner äkta hunger utan att äta något blir du låg på energi, lättirriterad och får huvudvärk. Ha gärna snacks i väskan eller på jobbet som du kan ta fram och äta när hungern slår till!

2. TV-hungern

En påse chips eller några bitar choklad till favoritserien? Ja, tack! Problemet är att vi gärna äter mer än vi behöver om vi är upptagna med något. Vi märker inte av att vi faktiskt inte är sugna längre eftersom serien är så spännande att vi bara fortsätter att plocka upp chips ur påsen. En studie från American Journal of Clinical Nutrition visar på att vi äter fler kalorier än vanligtvis om vi är distraherade.

Tips! Bestäm dig redan innan du slår på tv:n hur mycket du ska äta eller inte äta alls. På så sätt blir du inte distraherad. Du kan även välja nyttigare alternativ.

Recept: Nyttiga kvällssnacks – som inte stör din sömn

Naturella mandlar och keso med bär.

Naturella mandlar och keso med bär.

3. Uttråkad hunger

När du inte har något att göra är det lätt att ta ett varv till köket och se vad som finns i kylen eller skafferiet. Det här är ett väldigt vanligt beteende som många av oss gör. När du är uttråkad är det bättre att du ser tiden som en paus för avslappning. Läs en tidning eller en bok, gå en promenad eller ring en vän som du inte har talat med på länge.

4. ”Hangry”-hunger

Begreppet ”Hangry” härstammar från de engelska orden ”hungry” och ”angry”, alltså hungrig och arg. Det händer när du får lågt blodsocker vilket resulterar i att du blir lättirriterad. För att snabbt komma tillbaka i normal blodsockernivå, och således bli glad igen, tar man oftast något som ger snabb energi. Kexchoklad, en näve chips, några bitar godis… När du märker att du börjar bli irriterad, välj då istället som frukt eller nötter som dämpar hungern en aning – och du slipper bli hangry på riktigt.

Recept: 7 nyttiga snacks och tilltugg

Grönkålschips och rostade nötter.

Grönkålschips och rostade nötter.

5. Eftermiddagshungern

Vid 15-tiden är det klassiskt att även den mest målmedvetna kosthållaren börjar röra sig mot godishyllan inne på Pressbyrån. Arbetsdagen är snart slut och eftersom du har koncentrerat dig så länge är det inte konstigt att du vill ha något som piggar upp. Är det dessutom ett par timmar sedan du åt lunch är hungerkänslorna troligtvis ännu starkare.

Lösningen är att vara förberedd. Se till att du har ett nyttigt mellanmål på kontoret eller i väskan som du enkelt kan ta fram – och ha koll på när tre timmar har gått mellan varje måltid så du inte hamnar i en svacka. Att äta mer protein till lunch hjälper dig också att hålla hungern i schack.

Recept: 6 proteinrika mellanmål

Proteinrika mellanmål med keso.

Proteinrika mellanmål med keso.

6. Fira något-hungern

När vi vill fira något gör vi det gärna i samband med mat och socialt umgänge. Och det är ju så härligt! Och visst kan det kännas som att du inte är med och firar om du inte dricker drinkar ihop med gänget eller äter samma mat som de gör. Men försök separera dessa saker; du kan fortfarande fira något och äta hälsosamt. Att belöna sig själv med god mat är inte fel men det kan i det långa loppet bli ett negativt beroende.

7. Stresshungern

När vi stressar är vi mindre kräsna för vad vi stoppar i oss. Det gör, så klart, att vi kan äta i princip vad som helst utan att fundera på om det verkligen gör oss gott eller inte. Lösningen är att ta ett steg tillbaka, slappna av och fundera på vad din kropp säger dig. Är du hungrig? Ät då något som verkligen mättar och ger dig god energi. Är du stressad och vill egentligen bara ha något som kan lugna dig? Drick ett glas vatten, gör några andningsövningar och fokusera på att klara av uppgiften som stressar dig istället för vad du kan stoppa i munnen.

Läs även: 11 tecken på att du dricker för lite vatten

Dricker du för lite vatten?

Dricker du för lite vatten?

7. Den visuella hungern

Det här är klassiskt för maträtter som tacos där det oftast finns mat kvar efter att alla har ätit upp. Trots att du har ätit dig mätt finns det halvfulla skålar kvar mitt framför näsan på dig och du fortsätter att småäta för att det ”är så gott”. Samma sak om du kliver in i ett rum och ser uppställda fat med kakor och godis. Även om du precis har ätit lunch ser du godsakerna framför dig och du blir med ens sugen.

Här gäller det att vara bestämd. Du var inte sugen innan du såg dessa godsaker, så uppenbarligen vill din kropp inte ha det, eller hur? Samtidigt är samvetskval gällande godsaker otroligt onödigt och energikrävande, så om du vet att du kommer att njuta av den där kakan och inte bara äta den för att den finns där gör du helt rätt i att ta en.

9. PMS-hungern

Alla som har haft PMS vet hur svårt det är att hålla sig till en balanserad kost. Egentligen vill man bara ha fett, salt och snabba kolhydrater. Genom att hålla koll på din menscykel vet du när din PMS börjar och du kan vara bättre förberedd genom att ladda kylen med färgglada grönsaker & frukter som kan dämpa suget en aning. Vi alla vet dock att ibland är det enda som kan rädda en PMS-dag en rejäl chokladkaka, så var inte så hård mot dig själv under den här tiden på månaden.

Läs även: 10 nyttiga snacks du ska äta mer av

Nötter, bär och choklad är nyttigt i måttlig mängd.

Nötter, bär och choklad är nyttigt i måttlig mängd.