Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

7 anledningar att äta nyttiga nässlor + recept

01 maj, 2018 
AvMalin Ny
Gör nyttigt te med nässlor.
Förutom att nässlor smakar gott och går att använda i många maträtter är de gröna bladen dessutom otroligt nyttiga och bra för huden och håret. Här är sju anledningar att äta mer nässlor!
Annons

Den första söndagen i maj är det nässlans dag och det är den perfekta tiden på året att plocka de små späda skotten. Nässlor är fullproppade med nyttigheter – bland annat innehåller de järn, vitamin A och C, karotin och de flesta av de viktiga mineralerna. Från och med mars till september går bladen att plocka, men det är de små, späda primörerna under våren som smakar bäst.

Här är sju anledningar att äta nässlor!

1. Du sparar pengar

Du kan laga enormt mycket gott i matlagningsväg med nässlan – och det bästa är att den är helt gratis. Nässelsoppa är en klassiker som påminner om spenatsoppa, till exempel, och du kan även använda bladen i smoothies, göra egen nässelpesto eller blanda ihop ett eget nässelte.

Sparrispaj med nässelricotta.
Sparrispaj med nässelricotta.

2. Nässlor är extremt näringsrika

Nässlor innehåller stora mängder vitaminer och mineraler – bland annat vitamin A och C, magnesium och kalcium. Nässla innehåller även mycket järn, vilket är bra för kvinnor, samt klorofyll vilket ökar transporten av syre och näring till kroppens celler.

Annons
Pesto av brännässlor.
Pesto av brännässlor.

3. Du får mer regelbunden mens

På grund av den höga dosen järn kan nässlor både göra mensen mer regelbunden och minska blödningen.

Tryffelfylld kyckling med primörer och nässelkräm.
Tryffelfylld kyckling med primörer och nässelkräm.

4. Du motverkar inflammationer

Nässlan har länge använts som medicinalväxt, och traditionellt sett anses nässlor vara vätskedrivande, hjälpa mot problem i urinvägarna och dessutom vara renande för blodet för den som har allergier eller läckande tarm. Dessutom sägs de hjälpa vid infektioner och inflammationer.

Annons
Crostini med nässel- och ricottaröra.
Crostini med nässel- och ricottaröra.

5. Du får finare hy

Bladen innehåller pantotensyra som är bra vid olika hudproblem – till exempel om du har problem med akne, oren hy eller eksem. Nässlor rengör huden och passar därför att använda till ångbad eller ansiktsmasker. Ska passa alla hudtyper, dessutom.

Brännässlesoppa.
Brännässlesoppa.

6. Du får finare hår

Inom örtkosmetik brukar nässlor användas för framställning av hårvatten då växten ska stimulera hårrötterna och förebygga mjällbildning. Avkok på nässla ska även göra håret glansigt och blankt.

Annons
Risotto med nässlor.
Risotto med nässlor.

7. Du får bättre ämnesomsättning

Nässlor innehåller mycket magnesium, zink och kalcium vilket inte bara hjälper kroppen att reglera blodtrycket utan även ämnesomsättningen. Dessutom hjälper både vitamin B1 och B5 till med förbränning av kolhydrater och omsättning av kroppens lagrade energi.

Var försiktig när du plockar brännässlor! Foto: IBL
Var försiktig när du plockar brännässlor! Foto: IBL

Källor: Kurera, Läkeörter, Sund.nu

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons