Nässelsoppa med örtolja

Recept på nässelsoppa med örtolja

Stine Christiansen
Här är ett recept på nässelsoppa med örtolja – en rätt med fin färg och otroligt mycket smak. Toppa med en klick vispad grädde och servera!
05 juli, 2021
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Nässelsoppa med örtolja

I örtoljan väljer du själv dina favoritsmaker: basilika, dill, persilja eller annan grön ört.

Så gör du nässelsoppa med örtolja
Stine Christiansen

4 portioner

Du behöver:

2 schalottenlökar
3 msk smör
1 liter späda ansade toppskott från nässlor
3 msk mjöl
1 knippe gräslök
3 msk grönsaksfond
Salt och nymalen svartpeppar
1 dl vispgrädde
3 msk torr sherry

Örtolja:

1 dl blandade repade färska örter
1 dl kallpressad rapsolja
½ dl rökt rapsolja
1 krm salt

Till servering:

Vispad grädde

Gör så här:

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den genomskinlig i smör, den ska inte ta färg. Förväll nässlorna i 1 liter saltat vatten i cirka 5 minuter. Sila, men spara spadet.
  2. Smält smör i en tjockbottnad kastrull, vispa ner mjöl i omgångar. Späd med 5 dl nässelspad i omgångar. Hacka gräslök och tillsätt det i mjölet tillsammans med schalottenlöken och nässlorna. Häll i fond och 5 dl vatten, låt koka några minuter.
  3. Häll soppan i en mixer och mixa slätt. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Ta från värmen, häll i grädde och sherry och blanda om. Smaka av med salt och peppar.
  4. Mixa örterna med ½ dl rapsolja. Häll i resterande oljor och mixa slätt. Smaka av med salt.
  5. Vispa grädden. Häll upp soppan i skålar, droppa över örtolja och servera med en klick grädde.

Recept: Morten Schou Foto: Stine Christiansen