Muffins, rulltårta och kladdkaka – konditorns bästa fikarecept
Vår älskade kanelbulle ligger som ohotad etta bland bakverk vi älskar och visst älskar vi att fira kanelbullens egen dag den 4 oktober. Men det finns faktiskt nästan ett bakverk att fira varje vecka. Clarion Hotel Stockholm älskar att det går inflation i temadagar. På hotellets egna konditori sätter man stor ära i att uppmärksamma dessa, både stora kändisar som fettisdagen och kanelbullens dag, och även smalare och ibland bortglömda guldkorn. – Vi älskar att fira och göra det lilla extra för våra gäster på Clarion Hotel Stockholm. Vi bakar allt från grunden och våra härbakade kakor och bullar serveras dagligen till våra konferensgäster och ingår alltid i lunchen på vår restaurang NÒR, säger Åsa Frostensson, Pastry Chef, Clarion Hotel Stockholm.
Åsa har därför delat med sig av tre dagar med tillhörande recept som hon gärna vill fira lite extra. Här är hennes bästa recept på muffins, rulltårta och kladdkaka – allt med en extra twist.
Muffinsens dag 27 maj
Från början var muffinsen en osötad kaka från England och givetvis serveras det muffins på Clarion Hotel Stockholm den 27 maj för att hylla denna favorit! Testa Åsas saftiga och färgstarka muffins med krämig frostig – perfekt för alla tillfällen.
Åsas tips: för en extra lyxig muffins, addera rikligt med frostig och dekorera. Den krispiga toppen och mjuka insida är en underbar kombo.
Red velvet muffins
Ca 10-15 st
Du behöver:
1 ½ dl mjölk
1 dl vitvinsvinäger
75 g smör, rumsvarmt
225 g strösocker
2 ägg
1 ½ msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Röd karamellfärg
200 g vetemjöl
½ tsk salt
¾ tsk bikarbonat
Frosting:
300 g färskost
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjölk med ½ msk vinäger. Låt stå i minst 10 minuter.
- Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda i kakao, vaniljsocker och några droppar röd karamellfärg. Sikta ner mjöl, salt och bikarbonat. Tillsätt resterande ¾ dl vinäger och mjölkblandningen. Rör ihop till en jämn smet.
- Fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 15–20 minuter, beroende på storlek och ugn. Låt svalna helt.
- Frosting: Vispa färskost och vispgrädde till en fluffig konsistens. Vänd ner florsocker och vaniljsocker försiktigt. Spritsa eller bred frostingen på de avsvalnade muffinsen.
Rulltårtans dag 9 augusti
En klassiker som lever en lite undanskymd tillvaro, det vill Clarion Hotel Stockholm ändra på. Det fina är att rulltårtan kan varieras i det oändliga och är faktiskt rätt lätt att baka själv.
Åsas tips: skiva rulltårtan och toppa med en lättvispad grädde och färska bär för en enkel och väldigt god bakelse. Även smidig att göra glutenfria genom att använda potatismjöl istället för vetemjöl, blir precis lika gott. Välj en sylt med hög bärhalt och mycket smak, t.ex. hallon.
Rulltårta
Du behöver:
2 ägg
100 g strösocker
90 g mjöl
10 g potatismjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
Valfri sylt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220 grader. Vispa ägg och socker fluffigt och segt. Sikta ner mjöl, potatismjöl och bakpulver i socker- & äggsmeten. Rör ihop till en jämn smet.
- Stryk omedelbart ut på en plåt med bakplåtspapper (tunt). Grädda mitt i ugnen i ca 5–10 minuter.
- Tar fram ett till bakplåtspapper och häll upp generöst med strösocker på det.
- När botten är klar i ugnen vänd upp den på det sockrade bakplåtspappret. När botten svalnat något stryk på valfri sylt och rulla ihop.
Kladdkakans dag 7 november
Att kladdkakans dag inte firas med mer pompa och ståt är skandalöst, den blev ju en ikon under 90-talets café-boom och ett älskat inslag på svenska fikabord. Hur dagen uppstod är okänt men vi firar den gärna ändå!
Åsas tips: kladdkaka behöver inte vara lika med choklad, gör som på Clarion Hotel Stockholm och baka en limekladdkaka – perfekt twist på den klassiska kladdkakan.
Limekladdkaka
Du behöver:
100 g smör
100 g vit chockad
2 ägg
135 g strösocker
60 g vetemjöl
1 lime, zest och juice
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vit chockad.
- Blanda ägg och socker. Häll ner blandningen i kastrullen och blanda väl. Tillsätt limezest och juice. Sikta ner mjölet. Rör ihop till en jämn smet.
- Häll ner smeten i en form och baka mitt i ugnen ca 15 minuter.
Recept: Åsa Frostensson, Pastry Chef, Clarion Hotel Stockholm.
Foto: Clarion Hotel Stockholm