Toscakaka med mandelmassa och apelsin
04 maj, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Toscakakan blir extra god när den bakas med mandelmassa och apelsin, självklart med ett genröst lager nötter på toppen!
Annons
Toscakaka med mandelmassa och apelsin
Med apelsin, mandelmassa och nötter kan du baka en utsökt kaka som gästerna kommer att älska!
Annons
15 portioner
Tid: 35 minuter
Du behöver:
200 g mandelmassa
200 g (2 ¼ dl) strösocker
200 g mjukt smör
1 ½ tsk stött kardemumma
4 ägg
½ ekologisk apelsin
85 g (1 ½ dl) vetemjöl
½ tsk salt
100 g apelsinmarmelad
Nöttopping:
100 g smör
100 g (1 dl) strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
80 g mandelspån
80 g grovhackade hasselnötter
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180° och klä en form, 33 x 23 cm, med bakplåtspapper.
- Vispa ihop grovriven mandelmassa, socker, smör och kardemumma i en skål med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje. Finriv apelsinskalet och rör ner det i smeten. Tillsätt mjöl och salt och rör tills det är jämnt. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
- Ta ut kakan ur ugnen och stick små hål med en gaffel. Bred ut apelsinmarmeladen i ett tunt lager på kakan och låt den svalna på ett galler medan du gör toppingen.
- Blanda smör, socker, sirap, mjöl och mjölk i en kastrull och låt koka sammani cirka 2 minuter. Ta bort från värmen och rör ner mandel och hasselnötter.
- Höj ugnstemperaturen till 210°. Fördela fyllningen jämnt över kakan. Grädda i ytterligare 7–8 minuter tills ytan är bubblig och lätt gyllene.
- Låt kakan svalna på galler och låt gärna stå i kylskåpet till nästa dag. Skär kakan i små trekantiga bitar vid servering.
Foto: Betina Hastoft
Annons