Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Toscakaka med mandelmassa och apelsin

04 maj, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på toscakaka med mandelmassa och apelsin
Betina Hastoft
Toscakakan blir extra god när den bakas med mandelmassa och apelsin, självklart med ett genröst lager nötter på toppen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Toscakaka med mandelmassa och apelsin

Med apelsin, mandelmassa och nötter kan du baka en utsökt kaka som gästerna kommer att älska!

Saftig toscakaka med mandelmassa och apelsin
Betina Hastoft
Annons

15 portioner

Tid: 35 minuter

Du behöver:

200 g mandelmassa
200 g (2 ¼ dl) strösocker
200 g mjukt smör
1 ½ tsk stött kardemumma
4 ägg
½ ekologisk apelsin
85 g (1 ½ dl) vetemjöl
½ tsk salt
100 g apelsinmarmelad

Nöttopping:

100 g smör
100 g (1 dl) strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
80 g mandelspån
80 g grovhackade hasselnötter

Middag hos Wood #2: ChokladbudinoBrand logo
Middag hos Wood #2: Chokladbudino

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180° och klä en form, 33 x 23 cm, med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop grovriven mandelmassa, socker, smör och kardemumma i en skål med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje. Finriv apelsinskalet och rör ner det i smeten. Tillsätt mjöl och salt och rör tills det är jämnt. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  3. Ta ut kakan ur ugnen och stick små hål med en gaffel. Bred ut apelsinmarmeladen i ett tunt lager på kakan och låt den svalna på ett galler medan du gör toppingen.
  4. Blanda smör, socker, sirap, mjöl och mjölk i en kastrull och låt koka sammani cirka 2 minuter. Ta bort från värmen och rör ner mandel och hasselnötter.
  5. Höj ugnstemperaturen till 210°. Fördela fyllningen jämnt över kakan. Grädda i ytterligare 7–8 minuter tills ytan är bubblig och lätt gyllene.
  6. Låt kakan svalna på galler och låt gärna stå i kylskåpet till nästa dag. Skär kakan i små trekantiga bitar vid servering.

Foto: Betina Hastoft

Annons