Morotsfrallor med ­solrosfrön

Recept på morotsfrallor med solrosfrön

Betina Hastoft
Nybakade morotsfrallor sätter guldkant på frukosten eller picknicken. Ät de här godbitarna precis som de är – eller med ett gott lager smör på toppen!
26 maj, 2023
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost
0:54

Efter reklamen: Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

(0:54)

Slå på ljud

Morotsfrallor med ­solrosfrön

Börja dagen på allra bästa sätt – med nybakat bröd!

Börja dagen med morotsfrallor med solrosfrön
Betina Hastoft

8 stycken

Du behöver:

30 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 dl filmjölk
¼ dl socker
½ tsk mald kardemumma
7 ½ vetemjöl
1 tsk salt
60 g mjukt smör
125 g rivna morötter, 2–3 st
1 ägg
50 g solrosfrön

Steg 1

Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en matberedare. Häll i vatten och filmjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt socker och kardemumma och rör om igen. Tillsätt vetemjöl och salt och knåda till en slät deg.

Steg 1 – smula ner jästen i en bunke
Betina Hastoft
Så gör du små, sagolikt goda smörgåstårte-bakelser

Steg 2

Skär det mjuka smöret i tärningar och knåda ner dem i degen lite i taget. Knåda degen ordentligt i ca 5 minuter tills den är slät och smidig, tillsätt lite extra vetemjöl om den är kladdig. Täck skålen med en ren och fuktig kökshandduk och låt jäsa på en varm plats i ca 1 timme.

Steg 2 – skär smöret i tärningar och knåda ner i degen
Betina Hastoft

Steg 3

Skala morötterna och riv dem på den grova sidan av ett rivjärn.

Steg 3 – skala och riv morötterna grovt
Betina Hastoft
Ost, kryddor och frukt – 3 bröd med en festlig twist

Steg 4

Häll ut degen på ett mjölat bord och gör en grop i mitten av degen. Knäck ägget i gropen och tillsätt de rivna morötterna och solrosfröna.

Steg 4 – knäck ett ägg och tillsätt de rivna morötterna och solrosfrön
Betina Hastoft

Steg 5

Hacka eller vänd runt med en degskrapa så att fyllningen fördelas i degen. Fortsätt tills degen är sammanhållen men fortfarande blöt och något ojämn.

Steg 5 – vänd runt degen med en degskrapa så att fyllningen fördelas
Betina Hastoft

Steg 6

Skär degen i 8 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Degen går inte att forma till prydliga bullar utan blir i stället rustika frallor. Låt jäsa under bakduk på plåten i 30 minuter. Sätt ugnen på 215°. Grädda frallorna i ugnen i 15–18 minuter, tills de är gyllene och genomgräddade. Låt svalna något på galler, och servera.

Steg 6 – forma till rustika frallor och grädda i 15-18 minuter
Betina Hastoft

Foto: Betina Hastoft