Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Små, sagolika smörgåstårte–bakelser

25 mar, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Små, sagolika smörgåstårte-bakelser
Smörgåstårtan som slår alla andra hittar du här. Serverar du den i form av små mumsiga bakelser blir det en garanterad succé på festbordet!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Påskpaj med citron och maräng – glutenfriBrand logo
Påskpaj med citron  och maräng – glutenfri

En klassisk smörgåstårta ska serveras på saftigt bröd med läcker fyllning. Den är perfekt att servera till studentmottagningen, dopet eller kalaset. Det blir extra festligt att servera dem som små bakelser.

Tips!

Vanligt formbröd är lätt att baka och passar bra som bas. Det gör inget om brödet är några dagar gammalt, det är enklare att skära i då. Om det är färskt, lägg in det några timmar i frysen för att få skarpa kanter.

Smörgåstårta går ju utmärkt att förbereda dagen innan, fram till garneringen. Den blir ofta bättre av att stå till sig en natt i kylen. Dekorera den sedan strax innan servering.

Annons

Bred på rörorna med brödet liggande på en skärbräda, innan du placerar brödet i lager på tårtan. Det är enklare att få lagret jämnt när brödet ligger på ett hårt underlag.

Känns brödet torrt kan du breda på ett lager yoghurt eller gräddfil på brödet innan fyllningen, på så sätt blir brödet saftigare och suger inte åt sig lika mycket av fyllningen. Tips på ätbara blommor att dekorera med är till exempel (obesprutade) blåklint, malva, syrén, lavendel, tusenstjärna, penséer.

Matcha smakerna på smörgåstårtan med temat på den övriga festen. Och nej, det finns ju inte smörgåstårta i Italien till exempel, men strunt i det när det ju blir så otroligt gott med en smörgåstårta med pesto, mozzarella, parmaskinka, tomat och basilika!

Små smörgåstårte-bakelser

Finns det något lyxigare än hemgjorda smörgåsbakelser? Dessa är extra härliga med både rom, räkor, lax och vit späd sparris.

Så gör du små smörgåstårte-bakelser

4 portioner

Du behöver:

12 skivor hembakat smörgåstårtebröd eller formfranska

Laxfyllning:

100 g kallrökt lax
1 kokt ägg
100 g färskost
2 msk hackad dill
3 msk finriven pepparrot
Salt och peppar

Annons

Räkfyllning:

170 g räkor
1 dl kvarg
1–2 msk chiliflakes

Färskoststopping:

100 g färskost
1 dl naturell kvarg
1 dl turkisk yoghurt
2 dl crème fraiche

Garnering:

8 skalade och blancherade vita sparrisar
4–6 skivor kallrökt lax
12 handskalade räkor
Ca 1 dl böngroddar/skott
2 kokta ägg
4 msk rom, t ex sik-, forell- eller löjrom
4 msk finriven pepparrot

Gör så här:

  1. Laxfyllning: Skär laxen i små bitar. Skala och hacka ägget. Blanda med resterande ingredienser, smaka av med salt och peppar.
  2. Räkfyllning: Hacka räkorna grovt. Blanda med resterande ingredienser, salta och peppra.
  3. Topping: Blanda ingredienserna, salta och peppra.
  4. Stansa med ett glas ut 12 rundlar ur brödet, så nära kanterna som möjligt. (Spara överblivet bröd till krutonger eller ströbröd.)
  5. Fördela fyllningarna på 8 rundlar och lägg ihop dem till 4 bakelser. Avsluta med en brödrundel på varje.
  6. Bred färskoststoppingen på och runt om bakelserna.
  7. Garnera med sparris och lax, räkor, böngroddar, ägghalvor, rom och finriven pepparrot.

Grundrecept smörgåstårtebröd

Supergott, saftigt och enkelt. Om du bakar samma dag som du gör smörgåstårtan, lägg gärna in brödet i frysen några minuter, det blir lättare att skära då.

1 bröd

Du behöver:

25 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 msk socker
6 dl vetemjöl special

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37° (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig och släpper bunken. Jäs degen övertäckt cirka 30 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Lägg den sedan i en liten smord rund form som är cirka 25 centimeter i diameter eller en avlång formsom är 10x25 cm. Jäs under bakduk 20–30 minuter.Värm ugnen till 200–225°. Grädda i nedre delen av ugnen tills brödet har fått en svagt gyllenbrun nyans. Stjälp brödet ur formen och låt svalna. Skär sedan i bitar.

Recept: Sandra Palmqvist Foto: Christina Uhlin

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons