Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Maya Samuelsson och Ernst Billgren lanserar rött vin från Toscana

22 mar, 2023 
AvJenny Norberg
Maya Samuelsson och Ernst Billgren lanserar rött vin från Toscana
Konstnären Ernst Billgren och ELLE mat och vins egen sommelier Maya Samuelsson har i ett unikt samarbete tagit fram det röda vinet En räv i Toscana – en hyllning till vin, konst och Toscana.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mörkt och ljust rosévin – det här är skillnadenBrand logo
Mörkt och ljust rosévin – det här är skillnaden

I ett unikt samarbete har konstnären Ernst Billgren och sommelier Maya Samuelsson tagit fram det röda vinet En räv i Toscana – ett vin som på ett utmärkt sätt förkroppsligar Toscana och mötet mellan vin och konst. Tillsammans har de valt ut druvor och tagit fram ett vin som verkligen får dig att känna som om du stod på en toskansk vingård och blickade ut över landskapet.

<i>En räv i Toscana</i> är gjort på 60% Sangiovese, 30% Merlot och 10% Syrah.

Det röda vinet är gjort på 60% Sangiovese, 30% Merlot och 10% Syrah. Sangiovese är Toscanas viktigaste druva och bidrar med körsbärs-syrligheten medan Merlot ger den runda fruktsötman. Syrah ger en fyllighet och toner av björnbär och lakrits. I kombination får vinet en komplex helhet som ändå är lättdrucken. Viktigt för båda var att det inte skulle vara något tillsatt socker och vara prisvärt. Det ska vara ett vin som är tillgängligt för alla.

Annons

En räv i Toscana är tappat på box och har därmed gett Ernst en större yta för sin konst – alla sex sidor är en del i hans tavelduk, där element från Toscana och Sverige samsas.

Hur har det varit att utveckla det här vinet tillsammans med Ernst Billgren?

– Ett jätteroligt, spännande men samtidigt lite läskigt projekt som har utvecklat mig otroligt mycket. Jag har varit den som hjälpt Ernst att hitta vilken smak han gillar och kommunicerat med honom och vinmakare Stefano.

Annons

Hur skulle du säga att vinet smakar?

– Vinet är medelfylligt och har framförallt en stor fruktig smak av körsbär, blåbär och skogshallon, utan tillsatt socker. Men du kan också hitta inslag lakrits, kanel och pomerans där i bakgrunden. Strävheten är relativt mjuk för att man ska kunna dricka det bara som det är men har samtidigt en frisk syra för att även kunna matcha mat.

Apropå mat, vad tycker du vinet passar bra till?

– Personligen tycker jag det passar bäst till den svenska och italienska husmanskosten. Så servera det gärna till pasta, pizza, köttbullar eller sjömansbiff.

<i>En räv i Toscana</i> (50483), 289 kr, 3000 ml.
En räv i Toscana (50483), 289 kr, 3000 ml.
Annons
Middag hos Wood: PanzanellaBrand logo
Middag hos Wood: Panzanella
Annons