Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Vinskola i snabbformat med Maya Samuelsson

15 mar, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Vinskola i snabbformat med Maya Samuelsson
Hur kan du snabbt och enkelt lära dig mer om vin? Maya Samuelsson har tipsen som du kan börja med hemma – med start i dag!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

Du kan alltid lära dig mer om vin genom att läsa ELLE mat & vin, gå en vinkurs – till exempel hos oss på Vinkällan – eller läsa en bra pedagogisk bok. Men du kan också göra små förändringar hemma och börja tänka på ett nytt sätt, vilket kommer få dig att lära dig så mycket mer om vin, utan att du egentligen behöver anstränga dig så mycket! Så här tycker jag att du ska gå tillväga.

Maya Samuelsson är ELLE mat & vins dryckesexpert, utbildad sommelier och delägare i familjeföretaget Vinkällan dryckesutbildningar.

Maya Samuelsson är ELLE mat & vins dryckesexpert, utbildad sommelier och delägare i familjeföretaget Vinkällan dryckesutbildningar. Följ henne på @maya_samuelsson och mayasamuelsson.elle.se.

Annons

Få dina vinkunskaper att lyfta – med dessa enkla knep!

Börja i rätt ände

Det är vanligt, när man börjar intressera sig för vin, att man nördar in i att läsa på om producenten, och visst är det spännande. Men, det finns tusentals producenter med olika filosofier, så om du verkligen vill lära dig mer om vin, börja då i rätt ände. Läs på om druvor, klimat och klassiska vinområde. Lär du dig om druvor som riesling, chardonnay, syrah och cabernet sauvignon tillsammans med områden som exempelvis Barolo, Rioja eller Sancerre, ja då har du plötsligt koll på en himla massa viner! Och genom att bara läsa av etiketten, kan du med den kunskapen, veta på ett ungefär hur vinet smakar. Fast du aldrig har provat vinet innan. Det är en otroligt häftig känsla.

Prova flera viner ­samtidigt

Öppna fler viner samtidigt och prova dem bredvid varandra. Om man ska lära sig känna skillnader på olika viner, druvor och klassiska områden, då är detta ett måste. Annars är det jättesvårt. Och viner håller längre än vad många tror. Korka helt enkelt igen flaskan efter provning/middagen och in med det i kylen, röda som vita. De flesta viner håller utan problem i ett par veckor.

Testa samma vin i olika glas och se om det smakar annorlunda

Häll från glas till glas

Ta ett av dina favoritviner och häll upp det i ett vinglas. Hämta sedan alla olika glas du hittar hemma, från snapsglas och vattenglas till champagneflöjt och konjakskupa. Häll nu upp samma vin i de olika glasen. Dofta, smaka och känn hur stor skillnad det faktiskt gör med din upplevelse. Det bästa sättet att lära sig hur någonting fungerar är att prova det när det blir fel. Dessa minnen är svårast att glömma.

Annons

Våga köpa andra viner

Är det kanske dags att ge ditt favoritvin lite utmaning? Absolut! Varje gång du handlar en flaska av din favorit från och med nu, se då till att också handla ett vin som du inte provat förr – en utmanare. Ibland kan det vara från samma område eller samma druva, andra gånger att våga testa något helt nytt. Istället för att köpa den där champagnen du gillar för 350 kronor, varför inte lägga samma peng på en cava? När du börjar bli riktigt modig, testa då att inte välja flaskan med den snyggaste etiketten och se hur spännande det kan bli.

Våga köp andra viner, kanske hittar du en ny favorit när du börjar kika utanför boxen.

Var nyfiken

När du börjat våga prova nya viner och läsa på om druvor och vinområden, var då nyfiken och gå utanför ramarna. Prova de kombinationer som enligt gängse normer inte ska fungera och bortse från de klassiska reglerna. Drick rosévin på vintern! Öppna ett jättekraftigt rött till den kokta fisken. Våga göra fel för att se vad som händer. Är det inte gott, ja – då är det bara att korka igen flaskan och ställa det i kylen och öppna en ny. Det är så du lär dig.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons