Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

ELLE mat och vin har spanat in mattrenderna för 2023

29 dec, 2022 
AvSophia Genitz
AvJenny Norberg
ELLE mat och vin har spanat in mattrenderna för 2023
Att tugga sig frisk, dricka vin på burk och brodera sina egna dukar – ELLE mat & vin har nosat upp säsongens hetaste trender inom mat, dryck och krog. Läs mer om vad som hamnar på tallrikarna, borden och i glasen i år.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bubbelskola: temperatur och lagringBrand logo
Bubbelskola: temperatur och lagring

1. Råvarans revansch

Under 2023 spås råvarorna bli ännu viktigare i matlagningen, på restauranger som i hobbyköken.

Länge har råvaran varit i fokus, men i år når vi en helt ny nivå. Det är inte bara på fjolårets nya och mest innovativa restaurang Brutalisten, där bara själva råvaran samt vatten och salt får finnas i tillagningen, som råvaran får stå i centrum. Att låta det fina och unika med varje råvara lysa ostört och klart, utan för mycket konkurrens av annat når även hobbyköken. Plus ett nyvaknat intresse för vårt svenska matkulturarv där gamla spannmål och baljväxter gör comeback. Missa inte Kålrotsakademiens fina arbete kring det – som bland annat utsett svenska landskapsärtor – eller Stefan Ekengrens utmärkta kokbok om enbart potatis, för att nämna några exempel.

Annons

2. Hej hemmafest!

Höga räntor, krig och elände bäddar för fler hemmafester att se framemot 2023.

Höga räntor, krig och elände bäddar för att 2023 blir ett fett krisår att minnas. Vad kan då vara bättre än att festa hemma? Också ett bra sätt att få upp värmen i lyan när elräkningen skenar. I London lockar The Little Door and Co med ”house parties” på klubb inredd som privata hem med sällskapsspel i soffan och cocktails i badrummet. Bara att ta efter konceptet!

3. Mat som konst

Knäckebröd inspirerade Färg & Blanches nya glasfat för Målerås.

Knäckebröd inspirerade Färg & Blanches nya glasfat för Målerås. Under året har vi också sett konstnären Augustina Bastiles mönster Boqueron bli till en pläd för Layered, Lisa Larsson gjorde en kollektion konsttryck för Wall of Art inspirerade av matminnen och danska konstnären Nanna Stech gjorde mjölktetror i keramik som såldes hos The Ode To.

Annons

4. Smakskriet från vildmarken

Mer smak av vildmark kan vi räkna med nästa år, i allt från drinkar till mat.

Efter instängda år under pandemin längtar vi ut. Ut i naturen och till det vilda. Vi vill laga vild mat, gärna utomhus och inspireras av SVT:s nya tv-serie Vilda kockar där Niklas Ekstedt är programledare och kändiskockar som Lisa Lemke, Zeina Mourtada och Leila Lindholm deltar. Vi vill äta mat med ursprung på restauranger som Jord och sippa drinkar med ingredienser direkt från naturen, som i bartendern Bella Porciles bok Vilda drinkar eller Food in the woods av Saara Atula eller njuta av alla nya varianter av ”viner” gjorda av svenska bär. Till exempel Svart, en mousserande dryck gjord på svarta vinbär eller Rålund ett ”rött vin” av blåbär.

Annons

5. Skruvad smaksensation

Nudeltrenden fortsätter expandera och nya smaker träder fram.

Asiatisk mat har länge varit i ropet, och framför allt nudlar – men nu kommer den trenden formligen explodera. Nudlar är billig comfort-food som kan bli precis så enkla eller lyxiga som du väljer att servera dem.

Annons

6. Vin på burk

Vin på burk är inte så dumt som det låter, det är både klimatsmart och kreativt.

Klimatsmart och kreativt. I takt med att vi måste gå ifrån tunga glasflaskor av transport och miljöskäl kommer vi se fler innovativa förpackningar. Svenska Djuce fyller partyvänliga burkar med ambitiösa viner, i oktober släppte de till exempel en vit Bourgogne från Verget, på burk prydd av foto av svensk-amerikanske Hasselbladsvinnaren Roy Rossovitch.

7. Hantverksost så in i norden

Vi kommer att unna oss mer komplexa smaker som kommer från ostar som tillverkats för hand.

Ostar som tillverkas för hand och som får helt unika och komplexa smaker är lyxiga umamibomber som vi unnar oss allt mer. Alla Sveriges fantastiska gårdsmejerier och Arla Unika gör det enkelt att pimpa ostbrickan eller tillföra något alldeles unikt till matlagningen – eller desserten, för den delen.

Annons

8. Det svarta guldet

Nordens första caviar-showroom har öppnat i Stockholm – Quality Caviar.

Flera mindre tillverkare av äkta svart kaviar dyker plötsligt upp. ELLE mat & vins bloggare Catarina König har hoppat på trenden med det svarta guldet och startat König Kaviar. Och på Sturegatan 20 i Stockholm har Quality Caviar öppnat: nordens första caviar-showroom där de presenterar sitt utbud av havets guld i centrum på allra godaste sätt. Njut av utsökta avsmakningsmenyer och foodpairing plus utvalda drycker till.

9. Kreativa bord

2023 dukar vi våra bord med mer känsla och kreativitet.

Duka upp med känsla! Det kreativa bordet är större än någonsin där du får chans att uttrycka din stil, personlighet och matpreferens. Färgat glas, organiska former, second hand-fynd och brodyr på servetter och dukar.

Annons

10. Mer färg i köket

Våga inreda köket med mer färg!

När hemmet ska bli krog och klubb, passa på att gör det roligare och härligare med ny färg i köket (där alla på festen ändå hamnar till slut). Kristider klär i färg och korta kjolar, det är sedan gammalt. Som här, ett kök i kulören Beverly No. 310, Farrow & Ball.

Annons

11. Ginbarernas & gastrobryggeriernas segertåg

Intresset för gin och hantverksöl fortsätter växa och vi kan räkna med fler krofar med fokus på just detta.

Segertåget för gin och öl tuffar på för fullt. Nyligen öppnade Stockholms bränneri Brännerian, vägg i vägg med sitt destilleri på Södermalm i Stockholm. Sedan tidigare finns Hernö gins bar vid Slussen i samma stadsdel och de inhemska ginsorterna ploppar upp på Systembolagshyllan i samma takt som nya yoghurtsmaker. Hantverksölet har redan vunnit våra hjärtan, men nu kopplar de på en matupplevelse som matchar det som bryggs. Först ut var Hedda Spendrups Omaka i Stockholm och nu hittar du gastrobryggerier lite överallt – som Vört i Gamla Stan som serverar smörrebröd till ölen, suröl och pizza hos Benchwarmers i Helsingborg, pilsner och pasta hos O/O Bar i Göteborg eller brisket och ale hos Malmö Brewing taproom.

Annons

12. Bränt var det här!

Desserterna 2023 kommer domineras av brända toner – från bland annat brynt smör, crème brulée, karamelliserade nötter och svedda marshmallows.

Årets desserter går i brända noter – som en djup och lite rökig motvikt till det söta, en perfekt kontrast som ger fler lager i smakerna. Du hittar dessa brända noter i brynt smör, crème brulée, karamelliserade nötter och svedda marshmallows.

13. Food tech

Den tekniska utvecklingen i mat- och dryckesbranschen har bara börjat och vi ser med spänning fram emot vad som komma skall.

Att dricka ett vatten som smakar blåbär – fast det inte alls är smaksatt, utan bara består av rent vatten, hur går det till? Jo, genom att sätta doftringar runt munstycket som når näsan och på så sätt ”lura” smaklökarna. Eller vad sägs om ett tuggummi mot pms, stress eller dålig hy? Varför inte odla hydroponiskt i vatten, med hjälp av ledljus och utan jord? Den tekniska utvecklingen i mat- och dryckesbranschen har bara börjat och vi ser med spänning fram emot vad som komma skall.

Annons

14. Maten som streamingstjärna

I tv-serien <i>The Bear</i> får vi kliva rakt in i ett restaurangkök.

Tiktok blev oväntat en lockfågel för den breda – och den yngre – målgruppen till matlagning. Nu är det dags för nästa sociala medieplattform att göra maten till en stjärna: tv-serien. Visst har det kretsat kring mat förr i streamingvärlden (hallå, Sopranos fick ju till och med en egen kokbok), men inte förrän med serien The Bear fick vi kliva rakt in i ett restaurangkök och alla vi som varit där rysa och mysa av igenkänning och alla andra att längta dit.

15. Bricklunch

Att servera mat på bricka, stora fat eller skärbräda och äta därifrån direkt med händerna är en taktil och trendande upplevelse.

Sharing is caring, och det märks på faten nästa år. Återigen en trend som fötts i svallvågorna av pandemin för nu när vi vågar ses igen, vill vi också dela mat tillsammans. Att servera rätterna på bricka, stora fat eller skärbräda och äta därifrån direkt med händerna är en taktil och trendande upplevelse. Butter boards, tortillafat, charkbricka deluxe – bring it on!

Foto: Columbus Leth

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons