Mandel- och körsbärspaj

Mandel- och körsbärspaj med vanilj crème fraiche.

Saftiga körsbär och fyllning med crème fraiche gör den här pajen till en sagolik avslutning på sommarmiddagen. Servera med vanilj-crème fraiche.
25 maj, 2016

6–8 personer

Tid: 1 timme

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g smör (kylskåpskallt)

3 msk vatten (kallt)

1 nypa salt

Fyllning:

1 dl mandel (skållad, skalad och rostad)

2 ägg

1 dl socker

1 dl crème fraiche

1/2 citron (rivet skal)

2 dl urkärnade körsbär

Gör så här:

Blanda samman mjöl, smör, vatten och salt. Låt pajdegen vila i cirka 30 minuter i kylskåpet. Sätt ugnen på 200°. Tryck ut pajskalet i en form med löstagbar botten och förgrädda i cirka 7 minuter. Mixa mandeln riktigt fint. Vispa ägg och socker. Rör ner mandeln och blanda i crème fraiche och citronskal.

Häll över mandelfyllningen och lägg i körsbären. Grädda i cirka 25 minuter i mitten av ugnen tills pajen är gyllenbrun. Servera vanilj-crème fraichen till pajen.

Vanilj-crème fraiche:

2 dl crème fraiche

1 vaniljstång

1/2 dl florsocker

Gör så här:

Häll ner crème fraiche i en bunke. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med en vass kniv. Tillsätt fröna i crème fraichen tillsammans med florsocker och rör tills cremen är slät och florsockret är löst.

Mandel- och körsbärspaj med vanilj crème fraiche.

Mandel- och körsbärspaj med vanilj crème fraiche.

Av: Maria Zihammou
Foto: Carina Gran

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: