Lingonpaj med kardemummasmulor och mandelgrädde

Härligt sötsyrlig paj med färska lingon, lingonsylt och kolasås, Toppa med ett täcke av kardemummasmulor och servera med vispgrädde med mandel.
22 oktober, 2014
Lingonpaj med kardemummasmulor och mandelgrädde.

Lingonpaj med kardemummasmulor och mandelgrädde.

1 paj

Tid: 60 minuter + 30 minuter vila

Pajdeg:

4 dl vetemjöl

1/2 dl florsocker

150 g smör, kallt

1/2 msk kallt vatten

1 ägg

Fyllning:

250 g färska lingon (frysta går också bra)

2 dl lingonsylt

1/2 dl strösocker

1/2 dl kolasås

2 1/2 msk potatismjöl

Kardemummasmulor:

75 g smör

2 1/2 dl havregryn

1 1/2 dl strösocker

1 tsk kardemumma

Till servering:

3 dl vispgrädde

1/2–1 msk strösocker

2 msk mandelmjöl eller lite finriven mandelmassa (efter tycke och smak)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Blanda vetemjöl och florsocker i en matberedare. Tillsätt det kalla smöret skuret i tärningar. Kör bara precis ihop tills du får en smulig deg. Tillsätt vattnet och ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta in degen och låt den vila i kyl 30 minuter. Klä en pajform, cirka 24 cm i diameter med degen. Nagga degbottnen och tryck fast kanterna med aluminiumfolie. Fyll skalet med baktyngder eller ris och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Blanda under tiden ihop lingon, sylt, socker, kolasås och potatismjöl. Fyll skalet med blandningen. Smält smöret och rör ner socker, havregryn och kardemumma. Låt stå och svälla ett par minuter. Strössla toppingen över bären och grädda pajen i mitten av ugnen cirka 25 minuter eller tills den är gyllene. Vispa grädden med sockret och blanda ner mandelmjöl eller mandelmassa. Servera lingonpajen tillsammans med grädden.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner