Laktosfri körsbärspaj med kvarggrädde

Baka en god och saftig körsbärspaj på solmogna körsbär. Ett perfekt avslut på sommaren - eller varför inte kräftskivan! De fina "körsbärsstjälkarna" gör du enkelt av choklad.
25 juli, 2016
Laktosfri körsbärspaj.

Laktosfri körsbärspaj.

Du behöver:

En pajform: 20 cm i diameter och 5 cm hög

Pajdeg

3 dl mjöl

2 msk florsocker

1 dl Valio Eila laktosfri kvarg vanilj

50 g Valio Eila laktosfritt smör

Gör så här:

Arbeta ihop mjöl, florsocker, kvarg och smör till en deg. Plasta in degen och låt vila i kyl i en timme.

Körsbärsfyllning:

750 g frysta körsbär

2 dl strösocker

1 vaniljstång

saften av 1⁄2 citron

1⁄2 dl potatismjöl

ägg till pensling

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp körsbär, strösocker och vaniljstång. Rör ihop citronsaften och potatismjöl i en skål. Ta kastrullen från värmen och vispa ner citronblandningen i en tunn stråle. Värm på och rör om tills det tjocknar. Låt svalna. Kavla ut två tredjedelar av degen tunt och tryck ut i pajformen. Häll i körsbärsfyllningen. Kavla ut resterande deg tunt och gör hål med något runt med ca 2 cm i diameter. Lägg över det prickiga pajskalet och kläm ihop kanterna. Pensla pajen med uppvispat ägg. Grädda i ca 30 minuter, tills gyllene. Låt svalna och låt stå i kylskåp över natten.

Kvarggrädde:

1 dl Valio Eila laktosfri kvarg vanilj

1 dl Valio Eila laktosfri vispgrädde 35%

Gör så här:

Vispa ihop kvarg och grädde tills det är krämigt och fluffigt. Servera med pajen.

Körsbärsstjälk:

50 g mörk choklad

Gör så här:

Smält chokladen. Häll chokladen i en spritspåse. Spritsa ut stjälkar på ett bakplåtspapper och låt stelna. Använd gärna engångsspritspåsar där du kan klippa upp små hål för att spritsa ut stjälkar. Stick ner de stelnade stjälkarna i hålen på pajen. Servera!

Tips! Använd baksidan av en metalltyll (till spritspåsen) för att stansa ut runda hål i pajdegen!

Recept: Alisa Bandell

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: