Krusbärspaj med mandel

07 jul, 2023 
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på krusbärspaj med mandel
Ta tillvara på sommarens sura krusbär i en läcker paj med mandelmassa och crème fraiche smaksatt med vanilj.
Annons
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glass
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glass

Krusbärspaj med mandel

De sura krusbären passar perfekt i en paj med söt mandelmassa. Servera med crème fraiche som får smak av vanilj.

Så gör du en läcker krusbärspaj med mandel

6 portioner

Annons

Du behöver:

Mördeg:

75 g rumsvarmt smör
50 g (ca ¾ dl) florsocker
½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt
½ ägg
25 g (½ dl) mandelmjöl
125 g (ca 2 dl) vetemjöl

Krusbärsfyllning:

100 g mandelmassa
100 g (drygt 1 dl) strösocker
½ dl äggvita
200 g krusbärsmarmelad
40 g mandelspån

Till servering:

1 tsk florsocker
2 dl crème fraiche
1 msk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Mördeg: Blanda smör, florsocker, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mandelmjöl och vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg mördegen i plastfolie i kylen i 1 timme.
  2. Rulla ut degen tunt med en kavel på en mjölad arbetsbänk och klä en pajform, 22 cm i diameter, med degen. Skär bort överflödig degen så att kanten blir jämn. Låt pajskalet stå i frysen i 30 minuter.
  3. Krusbärsfyllning: Sätt ugnen på 180°. Riv mandelmassan grovt. Vispa mandelmassa, socker och äggvita i en skål till en jämn massa utan att vispa den luftig. Bred ut krusbärsmarmeladen i botten av pajskalet. Klicka på mandelfyllningen ovanpå marmeladen och bred ut den försiktigt med en sked. Strö över mandelsplitter.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills den är vackert gyllene. Låt pajen svalna på ett galler.
  5. Till servering: Sikta lite florsocker över pajen och servera den ljummen med crème fraiche blandad med lite vaniljsocker.

Foto: Columbus Leth

Annons