Kronärtskocka med olivolja, citron och färska örter
När du kommer in mot skockans mitt, ta bort ”luddet” så du kommer åt de goda bottnarna.
4 portioner
Du behöver:
2 färska kronärtskockor
1 morot
1 lök
5 stjälkar färsk timjan
1 lagerblad
4 hela pepparkorn
Olivolja
1 citron, rivet skal
1 näve färska basilikablad
1 näve färska oreganoblad
Havssalt

Snabb quesadilla med kronärtskocka och spenat
Gör så här:
- Ta bort stjälken på kronärtskockorna. Lägg dem i en rymlig kastrull tillsammans med grönsaker, timjan, lagerblad och pepparkorn. Täck med vatten, koka upp och låt sjuda i 25–40 minuter beroende på skockornas storlek.
- Låt skockorna svalna i kokspadet. Låt rinna av och lägg upp på fat genom att fläka upp dem som en blomma. Ta bort luddet i mitten. Ringla över olivolja, strö över rivet citronskal, örter och salt. Ät med fingrarna.
Foto: Stine Christiansen