Nu finns kiwibäret nergi i Sverige!

25 sep, 2017 
AvRedaktionen
Nu kommer äntligen superfrukten nergi till Sverige! Frukten, som även kallas för kiwibär, passar perfekt som snacks, i sallader och till dessert.
Annons
Kiwibäret nergi (Actinidia arguta). Foto: Shutterstock
Kiwibäret nergi (Actinidia arguta). Foto: Shutterstock

Nergi (Actinidia arguta) kallas ofta för kiwibär, men är egentligen en liten frukt. Frukten odlas främst i Frankrike, Italien och Portugal, men härstammar från Asien där den växer vilt sedan århundraden.

Så smakar nergi

Kiwibäret har en klargrön färg och är lite större än ett krusbär. På svenska kallas frukten även för krusbärsaktinidia. Skalet är tunt och mjukt och hela frukten äts som den är. Fruktköttet liknar den vanliga kiwin, men smaken är mer intensiv, söt och något syrlig.

Hälsofrämjande egenskaper

Frukten är fylld med antioxidanter och har ett högt innehåll av C- och E-vitamin som en mängd mineraler som kalium, kalcium, magnesium och fosfor. 100 g innehåller endast 52 kcal och 87,5 % av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C.

Annons

Här kan du köpa nergi

Nergi finns att köpa i utvalda ICA, COOP och Hemköp från slutet av augusti till mitten av november. En ask på 125 gram kostar ca 30 kr.

Tips! Blanda nergi i en sallad med spenat, quinoa, rödkål och kyckling. Toppa med hyvlad parmesan och hackade hasselnötter.

Sallad med nergi, spenat, quinoa, rödkål och kyckling.
Sallad med nergi, spenat, quinoa, rödkål och kyckling.
Annons
Innehåller annonslänkar