Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSomriga drinkarMidsommarmatMidsommardrinkar

Kalorisnål pasta och nudlar – utan kolhydrater!

22 okt, 2018 
Fettuccine från Root Pasta med färsk tonfisk och grönsaker.
Har du hört talas om Root Pasta eller sharatakinudlar? Ett kolhydratfritt alternativ till vanlig pasta, nudlar och ris med nästan inga kalorier.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Pasta, ris och nudlar helt utan kolhydrater och nästan inga kalorier låter nästan för bra för att vara sant, men faktum är att konjaksmjöl, som bland annat Root Pasta och Shiratakinudlar tillverkas av, har använts i tusentals år i Östasien. Framförallt i matlagning, men också i hälsosammanhang*.

Vad är konjaksmjöl?

Konjaksmjöl framställs ur konjaksrot (Amorphophallus konjac) som växer naturligt i bland annat Japan, Kina, Korea och Indien. Efter skörd, tvätt och kvalitetskontroll så hackas konjaksroten och torkas. Därefter finmals den till ett mjöl som man kan göra pasta, ris och nudlar av genom att blanda mjölet med vatten och kalciumhydroxid (surhetsreglerande medel). Den färdiga produkten är helt glutenfri och innehåller endast 6 kcal/100 g samt 1 g protein, 0 g fett, 0 g kolhydrater och 3.6 g fiber.

Tillagning och servering

Produkten kommer färdiglagad i förpackningar om 200 g, vilket räcker till en stor eller två små portioner. Det finns nudlar, spagetti, nudlar, fettuccine och ris att välja på. Produkterna behöver inte kokas, men skölj gärna av dem för att få bort den lite speciella doften. Sedan är det bara att tillsätta i dina favoriträtter och värmas i tre minuter. Produkterna smakar nästan ingenting, men ger bra mättnadskänsla och tuggmotstånd.

Annons

Var köper man Root Pasta och Shiratakinudlar?

Root Pasta finns att köpa online samt på utvalda butiker runt om i Sverige. Priset är ca 25 kr/förpackning.

Root Pasta finns som nudlar, spagetti, fettucchine och ris.

Shiratakinudlar hittar du bland annat på Ica, Coop, Citygross och mat.se. Priset är ca 25 kr/förpackning.

Shiratakinudlar med konjakmjöl från Risberg.

*EFSA (European Food Safety Authority) har godkänt påståenden om kolesterolsänkande effekt samt en viss vitminskande verkan. Ämnet de syftar på är Konjakrot (Glukomannan) och påståendets journalnummer är EFSA Journal 2010;8(10):1798.

Fettuccine från Root Pasta med färsk tonfisk och grönsaker.
Fettuccine från Root Pasta med färsk tonfisk och grönsaker. Foto: IBL

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons