Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Kallt kaffe är sommarens hetaste trend – så gör du

04 jul, 2025
Kallt kaffe är sommarens hetaste trend – så gör du
Allt fler väljer iskaffe som ett alternativ till det klassiska bryggkaffet. Läs allt om trenden som är här för att stanna och hur du gör din egen iskaffe hemma!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Iskaffe är den hetaste kalla trenden i Sverige just nu – och siffror från NielsenIQ visar att försäljningen i dagligvaruhandeln ökat med 4,5 procent det senaste året. 1 av 3 svenskar i åldern 18-29 år har druckit iskaffe den senaste månaden visar en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Löfbergs.

– Iskaffe har varit en trend länge, och det är tydligt att den håller i sig. Det är helt klart något som många unga gillar, även när det är lite svalare ute. Vi kan också slå fast att iskaffe i mångt och mycket är en generationsfråga, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.

Iskaffet är det näst vanligaste bland unga och slår både espresso och latte. Det är bara bryggkaffet som stadigt står kvar på toppen. Löfbergs expert Anna Nordström har varit på London Coffee Festival och listar tre kaffetrender som hon tror kommer synas på caféer och vid fikaborden i sommar.

Annons

Allt du behöver för att göra iskaffe är ju såklart is och kaffe och ett smart trick är att frysa kaffe, gärna stark brygg eller espresso, och häll sedan kaffe över isbitarna. Har du en presskanna kan du kallbrygga kaffet. Låt då bara kaffet stå i vatten över natten i kylen och sen pressar du försiktigt ner filtret nästa dag.

Iskaffe med kondenserad mjölk

Recept: Iskaffe med kondenserad mjölk

Vissa upplever att kallt kaffe kan bli aningen bittert och då kan man med fördel tillsätta socker medan kaffet är varmt, då löses det enklare upp. Vill du skippa sockret går det bra att söta med agave eller honung.

En annan variant som tog världen med storm för ett par år sedan är den sydkoreanska Dalgona coffee som görs på snabbkaffe och socker som vispas upp till ett fluff och kan serveras både varm eller kall. En riktigt läcker variant som nästan blir lite av en dessert.

@thenooshlife

at home fluffy iced dalgona coffee.. so creamy and dreamy! 🍂✨🫶🏽🧸🐻☕️

♬ original sound - 🫶🏼

3 kaffentrender som fortsätter växa

1. Kallt är det nya normala


Kallt kaffe i olika former fortsätter att växa och är nu ett självklart inslag. Trenden drivs framför allt av yngre konsumenter och personer med rötter i varmare länder, där kallt kaffe redan är en del av vardagen mycket tack vare varmare väder. I Sverige har vi historiskt haft ett svagare förhållande till kallt kaffe och drycker med is i – men det håller på att förändras.

Annons

Läs mer: Iskaffe och cold brew – vad är skillnaden?

2. Koffeinfritt ökar och får bredare utbud


Det koffeinfria kaffet har fått ett lyft. Från att ha varit ett kaffe där det bara finns ett slags koffeinfritt kaffe finns det nu flera välsmakande alternativ som tilltalar en växande grupp medvetna konsumenter. Fler väljer bort koffeinet, utan att behöva kompromissa med smaken.

3. Matcha återvänder


Olika varianter av matcha, som har varit på gång sedan 2018, är tillbaka – främst i kalla varianter. Matchans popularitet har stigit så mycket att det rapporterats om brist på matcha hos bönder i Japan. Att matcha också är visuellt fint har också spelat roll, inte minst på sociala medier. Matcha används också mer och mer i drinkar där det blandas med coldbrew (kallbryggt kaffe).

Så gör du god pistageglass utan glassmaskinBrand logo
Så gör du god pistageglass utan glassmaskin

Vill du ha fler kalla kaffe-recept? Här är redaktionens tre favoriter!

Affogato

Foto: TT

Annons