Kalljästa morotsfrallor med solrosfrön

Recept på kalljästa morotsfrallor med solrosfrön

Stine Christiansen
Tänk dig att starta morgonen med nybakade frallor. Det gör du enkelt med dessa kalljästa morotsfrallor med solrosfrön.
05 januari, 2023
Middag hos Wood: Vodkapasta
2:58

Efter reklamen: Middag hos Wood: Vodkapasta

(2:58)

Slå på ljud

Kalljästa morotsfrallor med solrosfrön

Färdiga att grädda nästa morgon!

Så gör du kalljästa morotsfrallor med solrosfrön
Stine Christiansen

12 stycken

Du behöver:

2 dl naturell yoghurt, 3%
1 dl kallt vatten
1 dl kokhett vatten
10 g jäst
1 ½ tsk salt
2 tsk socker
1 dl olivolja
3 morötter
2 ½ dl havregryn
11–12 dl (700 g) vetemjöl

Gör så här:

  1. Pensling 1 msk naturell yoghurt, 3% 1 msk vatten 4 msk solrosfrön eller andra frön/kärnor Blanda yoghurt med kallt och kokade vatten i en bunke. Kontrollera att vätskan är fingervarm och rör ut jästen i den. Tillsätt salt, socker och olja.
  2. Skala och riv morötterna. Rör ner dem i degen tillsammans med havregryn. Blanda ner vetemjölet lite i taget, tills degen är jämn och slät men inte torr. Täck bunken med plastfolie eller kökshandduk och låt stå i kylen i minst 8 timmar. Låt sedan stå i rumstemperatur i 1 timme för att väcka degen.
  3. Häll kallt vatten i en skål och doppa två matskedar. Forma småbröd med skedarna och fördela på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i rumsvärme i 20 minuter. Värm ugnen till 220°.
  4. Pensling: Blanda yoghurt och vatten i en skål och pensla bröden. Strö frön eller kärnor över och grädda bröden i 10 minuter. Sänk temperaturen och grädda ytterligare 20 minuter, tills bröden är gyllene och låter ihåliga när du knackar på undersidan.
Här är säsongens godaste grytor – 3 lättlagade recept

Foto: Stine Christiansen