Kalljästa morotsfrallor med solrosfrön
Färdiga att grädda nästa morgon!
12 stycken
Du behöver:
2 dl naturell yoghurt, 3%
1 dl kallt vatten
1 dl kokhett vatten
10 g jäst
1 ½ tsk salt
2 tsk socker
1 dl olivolja
3 morötter
2 ½ dl havregryn
11–12 dl (700 g) vetemjöl
Gör så här:
- Pensling 1 msk naturell yoghurt, 3% 1 msk vatten 4 msk solrosfrön eller andra frön/kärnor Blanda yoghurt med kallt och kokade vatten i en bunke. Kontrollera att vätskan är fingervarm och rör ut jästen i den. Tillsätt salt, socker och olja.
- Skala och riv morötterna. Rör ner dem i degen tillsammans med havregryn. Blanda ner vetemjölet lite i taget, tills degen är jämn och slät men inte torr. Täck bunken med plastfolie eller kökshandduk och låt stå i kylen i minst 8 timmar. Låt sedan stå i rumstemperatur i 1 timme för att väcka degen.
- Häll kallt vatten i en skål och doppa två matskedar. Forma småbröd med skedarna och fördela på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i rumsvärme i 20 minuter. Värm ugnen till 220°.
- Pensling: Blanda yoghurt och vatten i en skål och pensla bröden. Strö frön eller kärnor över och grädda bröden i 10 minuter. Sänk temperaturen och grädda ytterligare 20 minuter, tills bröden är gyllene och låter ihåliga när du knackar på undersidan.

Här är säsongens godaste grytor – 3 lättlagade recept
Foto: Stine Christiansen