Kalljäst grytbröd med fullkorn

Recept på kalljäst grytbröd med fullkorn

Stine Christiansen
Drömmer du om nybakat bröd men är inte så sugen på knådandet? Då är detta kalljästa grytbröd med fullkorn för dig!
05 januari, 2023
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glass
2:44

Efter reklamen: Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glass

(2:44)

Slå på ljud

Kalljäst grytbröd med fullkorn

Den heta grytan gör att brödet snabbt får en spröd och god skorpa.

Kalljäst grytbröd med fullkorn brukar kallas "världens bästa bröd" för det är så enkelt att göra
Stine Christiansen

1 bröd

Du behöver:

12 g jäst
6 dl kallt vatten
2 tk salt
1 tsk strösocker
2 dl fullkornsvetemjöl
7 ½ dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Rör ner salt och socker. Tillsätt båda mjölsorterna och blanda till en jämn, smidig deg. Täck bunken med plastfolie eller kökshandduk, låt stå i kylen i 12–24 timmar.
  2. Lossa degen från bunken med en slev. Vik upp en del av degens botten så att den hamnar överst. Degen ska inte knådas, bara vikas. Vrid bunken ett kvarts varv och upprepa. Fortsätt tills hela degen blivit vikt över sig själv.
  3. Låt bunken stå i rumstemperatur i 45 minuter. Värm ugnen till 250° och ställ in en gjutjärnsgryta värmas upp på ett galler i ugnen. Lägg locket intill så att även det värms upp.
  4. Lyft över degen i den varma grytan. Lägg genast på locket, ställ in i ugnen och stäng luckan, så att ingen värme försvinner och ingen vätska dunstar från brödet. Grädda i 30 minuter med lock. Ta av locket, sänk temperaturen till 225° och grädda i ytterligare ca 18 minuter, tills skorpan är gyllene.
  5. Vänd upp brödet på ett galler och låt svalna innan du skär upp.
Krämiga bakade ägg med svamp och spenat

Foto: Stine Christiansen