Jennie Walldéns rebellpasta med frasig parmesankyckling
Det som gör Jennie Walldéns pasta så rebellisk är att den för tankarna till Asien istället för Italien – servera med frasig parmesanpanerad kyckling.
Rebellpasta med frasig parmesankyckling
Oväntad och rebellisk pasta som smakar mer Asien än Italien. Det blir otroligt gott, speciellt tillsammans med den parmesanpanerade kycklingen.
4 portioner
Du behöver:
400 g spaghetti
100 g smör
5 vitlöksklyftor, finhackade
4 tsk gochugaru
2 msk japansk soja
2 msk ostronsås
1 1⁄2 dl riven parmesanost + extra att toppa med
2 salladslökar, finskurna
Parmesankyckling:
500 g kycklinglårfilé
1 1⁄2dl riven parmesanost
2 dl pankoströbröd
1 dl vetemjöl
2 ägg, uppvispade
Neutral rapsolja att steka i salt
Gör så här:
- Koka spaghettin i rikligt med lättsaltat vatten, 1 minut kortare än vad som står på förpackningen. Spara 2–3 dl av kokvattnet och låt sedan pastan rinna av.
- Blanda 1 1⁄2 dl riven parmesan och panko till kycklingen i en djup tallrik. Häll även mjöl och ägg i varsin djup tallrik. Salta kycklingen lätt. Doppa först i mjöl, sedan i ägg och till sist i panko blandningen.
- Stek kycklingen i generöst med olja tills den är gyllene och frasig på båda sidor och genomstekt. Låt gärna rinna av på galler för att behålla frasigheten medan du förbereder resten.
- Smält smöret i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i vitlöken när smöret börjar bubbla. Rör ner gochugaru efter 1 minut.
- Tillsätt soja, ostronsås, spaghetti och 1 dl pastavatten. Rör om i 1 minut på medelvärme.
- Häll till sist ner parmesanosten och fortsätt röra i ytterligare 1 minut tills det blir som en krä- mig sås kring pastan. Häll even- tuellt på lite mer pastavatten om pastan känns för torr.
- Lägg upp på tallrikar, strö över salladslöken och lite extra parmesan. Skiva upp den frasiga kycklingen och servera alltihop tillsammans.
Foto: Lennart Weibull
Bilder och recept ur boken SMAK (Polaris förlag)
