Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Italiensk aperitivo – drinkrecept och goda tilltugg

30 apr, 2025
Italiensk aperitivo – drinkrecept och goda tilltugg
Italienarnas aperitivo är så gott som helig och är det inte dags att ta den avslappnade ritualen hit till Sverige? Här är tre recept som kickstartar vår aperitivo-sommar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du god pistageglass utan glassmaskinBrand logo
Så gör du god pistageglass utan glassmaskin

Ordet aperitivo kommer från latinets aperire och betyder "att öppna", med tanken att det öppnar upp matsinnet inför kvällens måltid. I Italien är aperitivo nästintill heligt, att samlas med familj eller vänner på eftermiddagen över en drink och lite småplock är en självklar del av vardagen. Det är ett utmärkt tillfälle att varva ner, koppla av och umgås efter jobbet. Det är en social ritual som speglar det italienska livets rytm – där måltiden är en central del av dagen, och där tid tas till att njuta i gott sällskap.

Annons

Med Bottega Lemon Spritz, en fräsch nytolkning inspirerad av klassiska Bottega Spritz, blir det enkelt att knyta ihop den italienska aperitivon med svenska sommarkvällar. Här bjuds det på ett par recept, framtagna i samarbete med modeprofilen Angelica Barwich, alla lättgjord och utsökta som garanterar en lyckad kväll.

Bottega Lemon Spritz

Frisk och fräsch bottega lemon spritz

1 drink

Du behöver:

7 cl Bottega Lemon Spritz
Färsk mynta (2–3 kvistar)
1 skiva citron
Is

Gör så här:

  1. Fyll ett glas med rikligt med is. Häll i Bottega Lemon Spritz.
  2. Garnera med mynta och en citronskiva.

Focaccia med burrata, tomat och pesto

Att baka focaccia är inte svårt, men tänk på att börja med den, då den först ska jäsa i 45-60 minuter och sen under duk i 30 min.

Annons
Focaccia med burrata, tomat och pesto

Du behöver:

1 burrata, ca 200 g
200 g små tomater
Pinjenötter, eller valfri nöt som du tycker om
Olivolja
Flingsalt och svartpeppar

Focaccia:

25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
Flingsalt och olivolja till topping

Hemgjord pesto:

1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
50 g riven parmesan
2 msk pinjenötter
½ dl olivolja (justera efter önskad konsistens)
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Focaccia: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt olivolja, salt och mjöl. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 45–60 min. Tryck ut degen på en plåt, låt jäsa 30 min till.
  3. Tryck gropar med fingrarna, ringla över olivolja och strö flingsalt. Grädda i 225°C i 20–25 min. Låt svalna.
  4. Pesto: Blanda allt i mixer till en slät kräm. Smaka av med salt och justera oljan efter önskad konsistens.
  5. Servering: Rosta pinjenötterna i en torr panna tills gyllene. Skär tomaterna i halvor eller kvartar och salta lätt. Skär upp focaccia i bitar och lägg på ett fat. Bryt burratan och fördela på bitarna, toppa med en klick pesto, tomater, pinjenötter och färsk basilika. Ringla över olivolja, flingsalt och svartpeppar.
Drinkar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbetBrand logo
Drinkar #5 - Fruktig sgroppino cocktail - med hallon sorbet

Zucchinirullar med ricotta, mynta och citron

Zucchinirullar med ricotta, mynta och citron

Ca 12 rullar

Annons

Du behöver:

1 zucchini
150 g ricotta
1 liten vitlöksklyfta, pressad
Rivet skal från ½ citron
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
1 msk hackad färsk mynta eller basilika
Salt och svartpeppar
Tandpetare

Gör så här:

  1. Hyvla zucchinin i långa tunna skivor. Salta och låt vila 5–10 min.
  2. Grilla eller stek skivorna snabbt på båda sidor tills de blir mjuka.
  3. Blanda ricottan med vitlök, citronzest, citronjuice, olivolja, mynta, salt och peppar. Klicka ut ca 1 tsk av blandningen på varje zucchiniskiva och rulla ihop.
  4. Fäst med tandpetare. Ringla ev. lite olivolja ovanpå.
Annons