Hit reser svenskarna – för att äta sin favoritmat

Hit reser svenskarna – för att äta sin favoritmat
Från att maten varit något man njuter av på plats har den gått till att bli en avgörande del i reseplaneringen när vi svenskar åker på semester. Här är 5 resmål som trendar just nu!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Här är ditt kärleksspråk – baserat på ditt stjärntecken

Brand logo
Här är ditt kärleksspråk – baserat på ditt stjärntecken

För allt fler svenskar blir mat och smak en allt viktigare faktor när semestern planeras. En undersökning från hotell- och resesöksajten momondo.com visar att matfokuserad reseplanering ökat med 44% sedan förra året. Hela två av fem svenskar väljer destination utifrån det lokala köket. Nio av tio svenskar (87%) uppger dessutom att de föredrar att lägga semesterpengarna på mat och dryck framför andra aktiviteter – ännu ett tecken på att gastronomiska upplevelser har blivit en central del av resandet.

– För många av oss är mat så mycket mer än bara bränsle. Särskilt på resa, när vi vill njuta lite extra, blir varje smak och doft en del av upplevelsen. Oavsett om det är på en finare restaurang eller vid ett enkelt street food-stånd kan en måltid skapa minnen som lever kvar långt efter att resan är över, säger Lisbet Due Berg, pressansvarig på momondo.

Det grekiska köket ligger i topp bland svenskarna
Det grekiska köket ligger i topp bland svenskarna.

Svenskarnas 5 favoritkök:

1. Italien

Föga förvånande att majoriteten av svenskarna har Italien som sitt favoritkök, vår kärlek till pizza och pasta är svår att slå. I Bologna och Puglia anses maten vara bland landets bästa, men priserna är fortfarande något lägre än de större turistdestinationerna.

Recept: Osso buco

2. Grekland

Det grekiska köket fortsätter växer i popularitet. På öarna Naxos och Peloponnesos får resenärer njuta av traditionell grekisk mat av hög kvalitet, ofta tillagad med råvaror från egen odling – och ofta till ett lägre pris jämfört med andra populära destinationer som Santorini och Aten.

Recept: Frasig fetaost med tzatziki

3. Thailand

Thailand har länge varit svenskarnas favoritdestination och kärleken till det thailändska köket verkar inte avta. Oavsett var du är kan du hitta en livlig nattmarknad där lokala specialiteter serveras och för den som vill äta gott till ett lägre pris är Chiang Mai i norra Thailand ett givet resmål.

Recept: Massaman curry med räkor

4. Spanien

Jämfört med föregående år har Spanien klättrat från plats sex till fyra på svenskarnas topplista. I Granada lever traditionen med gratis tapas till varje dryck fortfarande kvar, och både mat och boende är generellt billigare än exempelvis Barcelona. För den som vill uppleva storstadspulsen i Madrid bör ta en tur till den lokala marknaden Mercado de San Miguel för att äta sig igenom lokala rätter – utan att spendera för mycket.

Recept: Stekta räkor med vitlöksolja

5. Frankrike

Frankrike har klättrat från plats nio till plats fem. För den som vill grotta ner sig i det franska käket utan att spendera en förmögenhet är Lyon ett bra alternativ. Lyon kallas för Frankrikes gastronomiska huvudstad med priser som oftast ligger lägre än Paris. Besök en traditionell bouchon, Lyons tolkning av den franska bistron, och upplev det franska köket på riktigt.

Recept: Croque monsieur