Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Restaurangtips Matnyheter

Havregrynsgröt med smörstekta äpplen och nötter

05 okt, 2025
Recept på havregrynsgröt med smörstekta äpplen och nötter
Börja helgen med en riktigt lyxig havregrynsgröt med smörstekta äpplen och nötter som toppas med lönnsirap och blåbär.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Lyxig havregrynsgröt med smörstekta äpplen och nötter

Kanelstekta äpplen tar gröten till en ny nivå.

Lyxig havregrynsgröt med smörstekta äpplen och nötter
columbus leth
Annons

2 portioner

Tid: 20 minuter

Du behöver:

2 ½ dl havregryn
6 dl mjölk
1 tsk mald kardemumma
1 msk strösocker
½–1 tsk salt

Topping:

2 äpplen
25 g smör
2 msk strösocker
1 msk mald kanel
50 g pekannötter eller valnötter
1 nypa salt

Till servering:

125 g blåbär
Lönnsirap

Gör så här:

  1. Häll havregryn, mjölk, kardemumma, socker och salt i en kastrull. Låt sjuda på låg värme i 5–7 minuter till en krämig gröt.
  2. Topping: Skär äpplena i små tärningar och ta bort kärnhuset. Stek äppelbitarna i smör, socker och kanel i en stekpanna i 2–3 minuter. Tillsätt nötter och en nypa salt, och fräs ytterligare en kort stund.
  3. Servering: Fördela gröten i skålar. Toppa med de stekta äpplena, nötterna, den smöriga kanelskyn, blåbär och lite lönnsirap. Servera direkt.
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Foto: Columbus Leth

Annons